latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:16 | Аутор: Вечерње новости

НАТО тим у Црној Гори као "штит" од Русије

Први НАТО контрахибридни тим за подршку, који ће се бавити хибридним пријетњама, стиже у Црну Гору, најмлађу чланицу ове војне алијансе.
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Ову вијест објавио је портал Politiko.eu, подсјећајући да су се прије годину челници НАТО усагласили да оснују тимове за подршку, како би савезницима, на њихов захтјев, у сваком тренутку пружили адекватну помоћ. Портал наводи да се очекује да Европска унија оцијени и побољша мјере против дезинформација и мијешања у изборе, мјешавином "тврдог и меког закона".

- Савјет ЕУ је недавно створио нову, сталну дипломатску групу за надгледање и реаговање на "хибридне" пријетње попут дезинформација, лажних вијести и покушаја мијешања у изборе - наглашава портал.

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци професор Предраг Ћеранић каже за Новости да "хибридно ратовање" представља нови термин за стару "науку".

- Тим који у Црну Гору стиже због измишљене руске пријетње и све што буде чинио биће у функцији сламања патриотских снага. Русија, а на Балкану Србија, православље - то су главне мете - истиче Ћеранић. - Одбранити се можемо контрамјерама, разоткривањем стварних намјера противника, информисањем грађана. Понекад је неопходно организовати контрамитинг, а када се "мирни демонстранти" претворе у насилнике и насрну на институције, онда се на силу одговори силом, све зависи од процјене. Шампиони у "хибридном ратовању" су Британци и Американци, који често за оно што раде оптужују противника, у сваком случају Русе.

Професор подсјећа да се ради о методама ратовања за које је у бившем, социјалистичком систему, био увриј ежен појам "специјални рат".

- Моја генерација је о томе учила кроз концепт ОНО и ДСЗ. Значи, ради се о широком спектру невојних метода којима се напада циљана земља (финансијски удари, шпијунажа, пласирање дезинформација). С обзиром на појаву нових технологија, специјални, тј. хибридни ратови данас се воде преко интернета, при чему предњачи употреба друштвених мрежа, оснивају се нови медији и купује утицај у њима - наглашава Ћеранић.

На питање да ли је све ово увертира за припремање терена за медијски рат уочи предстојећих избора у Црној Гори,  саговорних потврдно одговара.

- Да би медији били ефикасни, мора неко да производи догађаје, односно различите перформансе, да прави вијести (долази до информација и пласира дезинформације). То је простор за невладин сектор. Мислим на широку лепезу невладиних организација које финансирају стране владе преко фондација попут Сорошеве и Рокфелер фондације. Ради се о борби за јавно мњење при чему се противник настоји дискредитовати на бескрупулозан начин, упозорава Ћеранић.

ДФ: ДОЛАЗЕ ДА ВОДЕ РАТ

НА сложеност хибридног ратовања указује и др Страхиња Булајић, посланик ДФ-а, који сматра да је цијела активност усмјерена према једном циљу - Русији.

- Право је питање - зашто? Јер није познато да Русија, у било ком смислу, па ни хибридном, ратује против Црне Горе - оцјењује Булајић. - Није НАТО дошао у Црну Гору да обучава њене институције да се бране од "хибридног рата", већ управо супротно. Дакле, не долазе они да бране, већ да воде хибридни рат, у свим његовим облицима, против Русије.

НЕСАЛОМИВИ

- Ми у Републици Српској дуго се с тим носимо. Различите методе примењене су према институцијама Српске, на нама су примјењиване методе које су се показале ефикасне у Македонији, и нешто раније у Украјини, али нису успјели. Српска се показала виталном, буквално несаломивом, чак и када је реч о техникама којима су подлегле велике и организоване државе - каже Ћеранић.