latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:18 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Договорен заједнички наступ са војвођанским привредницима и помоћ за 12 компанија из Српске (ФОТО)

На сусрету привредника Републике Српске и Војводине, одржаном у Новом Саду, у оквиру манифестације Дани Српске у Србији, договорен је заједнички наступ привредника на међународним сајмовима, као и помоћ за 12 компанија из Српске којима је потребна докапитализација и партнер у Србији.

Премијер Српске Радован Вишковић навео је да се тражи начин да се војвођанске компаније са сједиштем у Федерацији пререгиструју у Републици Српској.

- То је битно Српској зато што поврат пореза на додатну вриједност иде у сједиште тих представништава. Ако имате неку компанију на примјер, која значајан број производа продаје у Српској, а сједиште јој је у Тузли, Сарајеву или Мостару, комплетан ПДВ за све те продате производе иде у побројане градове - рекао је он.

Вишковић је истакао да не постоје административне мјере које би обавезале комапније из Србије да се пререгиструју у Српској, али да ће сјести и разговарати са њиховим представницима.

Фото: РТРС

Вишковић је рекао да је Влада Српске направила списак од 12 привредних субјеката, прије свега, из области пољопривреде и прехрамбене индустрије који имају одређене проблеме, када је ријеч о обиму производње.

- Покушаћемо овдје у Војводини да нађемо привредне субјекте који би на неки начин ушли у власничку структуру тих колектива из Српске. Тиме би помогли да њихову производњу подигну на знатно већи ниво, чиме би помогли укупном развоју привредног амбијента у Српској - рекао је Вишковић.

Вишковић је у име Владе Српске изрази велику захвалност предсједнику Србије Александр Вучићу за несебичну помоћ коју Србија даје Републици Српској.

- Скоро да немамо ниједну локалну заједницу у Српској, а да бар један пројекат није финансиран из средстава које је обезбиједила Србија. То је постало добро познато народу Српске, који му је веома захвалан - рекао је премијер Српске.

У делегацији Српске, осим привредника, били су и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.