latinica  ћирилица
05/09/2019 |  16:34 ⇒ 06/09/2019 | 08:12 | Аутор: РТРС

Вишковић: Тужба ФБиХ односи се на 2012. годину, ми смо и даље више оштећени

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да се тужба коју ће Федерација БиХ покренути против Републике Српске односи на период 2012. године, док се тужба Српске против ФБиХ односи на период од маја 2017. до 31. децембра 2018. године.

Вишковић каже да је очигледно да је ова тужба Федерације БиХ изазвана тужбом коју је покренула Република Српска.

- У моменту подношења тужбе био сам свјестан да ће то изазвати одрђене реакције код њих, и то је добро, јер значи да ћемо, када буде формирана нова влада ФБиХ, сјести и разговарати о томе - навео је он.

Вишковић истиче да је, и поред тога, Република Српска још увијек више оштећена, јер је дуг Федерације према Српској већи од њеног дуга према овом ентитету.

Подсјетио је да је Република Српска већ добила једну тужбу од 28 милиона КМ.

- Ми већ имамо једну пресуђену ствар, тужбу од 28 милиона која је већ извршна, али је један судија стопирао то извршење до септембра 2019. године. Дошао је септембар, а ми смо наплатили само четири милиона КМ. Очекујем да ће у другој половини мјесеца бити наплаћен остатак - нагласио је Вишковић.

Подсјећамо, Влада Федерације БиХ дала сагласност је Федералном министарству финансија да покрене тужбу против Републике Српске јер сматрају да је Федерација закинута код расподјеле прихода од индиректних пореза.

Прије мјесец дана Влада Републике Српске упутила је Суду БиХ тужбу против Федерације због дуга од расподјеле прихода.