latinica  ћирилица
05/09/2019 |  17:48 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Ухапшена три лица због банкарских махинација, стекли корист већу од милион КМ

Агенција за истраге и заштиту БиХ данас је на подручју Сарајева ухапсила три лица због сумње да су банкарским махинацијама стекли противправну корист већу од милион КМ и за скоро исти износ оштетили пословну банку у којој су били запослени.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

У акцији под кодним називом "Банкар", која је спроведена по наредби Суда и Тужилаштва Кантона Сарајево, претресени су стамбени објекти на три локације и слободе лишена три лица због основане сумње да су починила кривично дјело удруживање ради чињења кривичног дјела злоупотреба положаја и овлаштења, те прање новца, саопштено је из Сипе.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети и пословна документација који могу послужити као доказ у даљем току кривичног поступка.

Сипа је надлежном тужилаштву поднијела извјештај о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима против три лица због основане сумње да су као радници једне од пословних банака у БиХ од почетка 2016. до почетка 2019. године искористили службени положај и прекорачили границе службених овлаштења.

Они су за лични рачун вршили електронску купопродају страних валута по курсној листи која није била уобичајена за тај период, односно према вриједностима девизних курсева које су осумњичени прије продаје незаконито и систематски вишеструко увећавали, односно системски мијењали паритет валута прије тренсфера на своје рачуне отворене у различитим пословним банкама у БиХ.

Све ово рађено је с циљем прикривања како би тако стечен новац за који су знали да је прибављен кривичним дјелима убацивали у платни систем БиХ користећи га на различите начине, те су на тај начин стекли противправну имовинску корист од 1.094.626 КМ, те нанијели штету једној пословној банци у БиХ од 1.082.813 КМ, наведено је у саопштењу Сипе.