latinica  ћирилица
05/09/2019 |  19:06 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Кифино село код Невесиња: Бојкот родитеља, а дјеца не иду у школу

Због неслагања с одлуком да дјеца виших разреда Подручне основне школе у Кифином Селу Код Невесиња, наставу похађају у комбинованим одјељењима, родитељи бојкотују почетак школске године. Захтијевају чиста одјељења у предметној настави. У матичној школи тврде да је организација наставе у складу са законом, а о свему је упознато и Министаврво просвјете и културе.

Међу родитељима, који се противе комбинованим одјељењима у Кифином Селу, је и Слободан Милошевић из Риља. Каже да дјецу вози девет километара у једном правцу, и да су, комбинованим одјељењима, дискриминисана.

- Не тражимо никакве посебне услове, само час 45 минута, један час, један наставник - поручује Слободан Милошевић.

Родитељи тврде да о новој организацији наставе нису били упознати и да ће дјеца изгубити на квалитету знања. Спремни су и да дјецу возе у Невесиње.

- Под овим условима не желимо да их шаљемо у школу, не могу комбиновану наставу. Желимо да наша дјеца имају иста права као и сва дјеца у Републици Српској - твди Томислав Граховац, један од родитеља.

Настава је организована према закону, тврде у матичној школи. Умјесто најмање тридесет шест, у Кифином Селу, у вишим разредима, је двадесет осам ученика. Организација наставе касни.

- Ми смо организовали наставу, и она функционише. Да ли ће тај распоред остати на снази још незнамо, организовали смо све у посљедњи час, све је спремно што се тиче школе и радника - тврди Мара Шаран, директорица ОШ "Ристо Пророковић" из Невесиња.

На систем комбинованих одјељења, раније су прешле три подручне школе. У процесу рационализације, просвјетари нису остали без посла.

- И ми бисмо вољели да остану чиста одјељења, али нам је јасно да имамо мањи број дјеце, него што је предвиђено законом, и да ми смо немоћни да учинимо нешто више него што смо учинили - додаје Мара Шаран.

Из Министарства просвјете и културе саопштено је да су, у складу са законом, једино рјешење била комбинована одјељења. На тај начин, школа је задржала статус деветоразредне, за ову школску годину. Родитељи дјеце упутили су петицију Министарству. До даљењег, њихови школарци неће сјести у клупе.