latinica  ћирилица
05/09/2019 |  20:15 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Пјесникиње из Републике Српске у Удружењу књижевника Србије

Пјесникиње Тања Симеуновић из Добоја и Здравка Бабић из Билеће представиле су се вечерас београдској публици на Књижевној вечери писаца из Републике Српске у Удружењу књижевника Србије, другог дана манифестације Дани Српске у Србији.
Књижевно вече - Фото: СРНА
Књижевно вечеФото: СРНА

Публику су у име Удружења књижевника Србије поздравили писци Миљурко Вукадиновић и Душко М. Петровић, који је указао да су споразуми попут Споразума о специјалним паралелним везама између Србије и Српске, само правни оквир за искрену сарадњу, а да је циљ ове манифестације да се Србији представи Српска програмима који приказују Српску у просвјети, науци, култури и умјетности.

Симеуновићева, која је представила другу збирку поезије у издању Народне библиотеке Добој под насловом "Не причај ме ником", рекла је Срни да је њена поезија љубавна и мисаоно рефлексивна, а да инсипирацију проналази у животу и, прије свега, у природи.

Здравка Бабић навела је да је у почетку писала пјесме са завичајном тематиком, а затим и љубавну поезију.

- Онда сам се кретала путевима љубавно-еротичке поезије. У мојој књизи "Мјесец је вајао жену" еротика је сложена у метафору, она се само назире, а тренутно припремам књигу љубавно-духовне поезије - рекла је Бабићева.

У оквиру манифестације Дани Српске у Србији данас су организовани програми и у Новом Саду, Крагујевцу, Суботици, Зрењанину, Сремској Митровици, Смедеревској Паланци, Аранђеловцу и Врбасу.

У Градској библиотеци у Новом Саду и у суботичком Српском културном центру "Свети Сава", Академија наука и умјетности Републике Српске /представила је други том Енциклопедије Републике Српске.

У Дому омладине у Крагујевцу одржана је представа "Кафана блуз" Студентског позоришта Пале, а у Народном позоришту "Тоша Јовановић" у Зрењанину Слободан Ћустић извео је своју монодраму "О глуматању".

У Сремској Митровици, у Библиотеци "Глигорије Возаревић", СПКД "Просвјета" из Бијељине промовисала је часопис "Српска вила" и друга издања, у Културном центру у Смедеревској Паланци Бањалучко студентско позориште извело је представу "ЛАЈФ", а у Арађеловцу је одржано књижевно вече писаца из Републике Српске.

Књижевно вече писаца из Републике Српске организовано је и у Народној библиотеци "Данило Киш" у Врбасу.