latinica  ћирилица
05/09/2019 |  21:26 ⇒ 21:44 | Аутор: СРНА

Уручене награде добитницима "Златне сове" и "Совице"

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске представио је вечерас у Источном Сарајеву први електронски уџбеник у Српској и уручио признања овогодишњим добитницима књижевних награда "Златна сова" и "Совица".
Уручене награде добитницима "Златне сове" и "Совице" - Фото: СРНА
Уручене награде добитницима "Златне сове" и "Совице"Фото: СРНА

На свечаној академији поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства и 20 година од објављивања првих званичних уџбеника у Републици Српској, директор ове установе Раде Ристовић рекао је да је Завод кроз пилот-пројекат дигиталног уџбеника, који је већ заживио у 12 основних школа у Српској, ушао у нову, савремену епоху.

- Ово ће у неку руку унаприједити све што је у штампаном уџбенику, а самим тим биће олакшано изучавање одређених поглавља и материја, које ће и те како користити наставницима и ученицима - нагласио је Ристовић.

Према његовим ријечима, Завод за уџбенике је значајна установа за Републику Српску која је настала у ратним условима и прошла веома турбулентна времена, али која је на понос Владе Српске и њених институција успјела да опстане и да се развија у складу са најсавременим стандардима.

Ристовић је рекао да Завод издаје све уџбенике за основну школу и велики број наслова за средње школе.

Он је истакао да је књижевна награда за најбољи необјављени роман "Златна сова" за седам година, од када је покренута, постала најзначајније признање у Републици Српској, а јединствена је и у Србији.

Добитник овогодишње "Златне сове" Горан Лабудовић - Шарло за роман "Ветрушка у данима неба" рекао је да је ова књижевна награда за њега као пјесника и књижевника веома значајна, јер је ријеч о једном од најпоштенијих, најдискретнијих и најбољих књижевних конкурса на којима је учествовао.

Друго мјесто припало је роману "Непреводиви речник синонима" аутора Лебрехта Гашпара /Живојина Ивковића/, а треће Шћепану Алексићу из Билеће за рукопис "Чекајући жуту војску".

Добитник "Златне совице" Владимир Каламанда из Београда за дјечији роман "Није Инстаграм гума на бициклу" рекао је да му је ова награда изузетно важна, посебно што долази из Републике Српске.

- Роман је настао инспирисан непрекидном живом ријечју која тече у мојој породици. То су неки јунаци инспирисани мојом дјецом, тако да сам веома задовољан и срећан што је награду добила моја животна прича трансформисана у неки читалачки свијет и књижевне маште - истакао је Каламанда.

Награда "Златна сова" подразумијева плакету за најбољи необјављени роман, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 5.000 КМ и 20 примјерака романа.

Друга награда - објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 2.000 КМ и 20 примјерака романа.

Трећа награда подразумијева објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака, те ауторску накнаду од 1.000 КМ и 20 примјерака романа.