latinica  ћирилица
05/09/2019 |  21:39 ⇒ 06/09/2019 | 07:37 | Аутор: СРНА

Дани Српске у Србији: Јединство српског народа је трајна категорија (ФОТО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас у Новом Саду на манифестацији "Дани Српске у Србији" да је јединство српског народа трајна категорија којој сви Срби морају бити дубоко посвећени.
Премијер Вишковић на свечаности Дани Српске у Србији у Новом Саду - Фото: СРНА
Премијер Вишковић на свечаности Дани Српске у Србији у Новом СадуФото: СРНА

- Велика је част и посебан осјећај бити на овој, традиционалној манифестацији која је још једна у низу потврда братских и пријатељских веза српског народа, ма гдје он био настањен - рекао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да је поносан што се манифестација одржава по седми пут, ове године у 21 граду Србије, од Врања до Суботице.

- Српски народ не смије да заборави своје коријене, мора да чува свој идентитет, језик и писмо, своју вјеру, светиње - нагласио је он.

Премијер Српске је рекао да су путеви српског народа кроз историју били тешки и трновити.

Нови Сад - Дани Српске у Србији (Фото: Срна)

- Али, вечерас је прилика да се сјетимо колико српска историја обилује примјерима великих побједа и славних тренутака народа који се увијек храбро борио вјерујући у своје слободарске идеје - додао је он.

И данас, навео је Вишковић, у савременом и цивилизованом окружењу, у вријеме демократских вриједности, српски народ трпи разне притиске, али и даље чврсто вјерује у слободу чувајући своја вјековна огњишта.

- Морамо бити свјесни - ми смо један народ који повезује ријека Дрина, многи мостови, путеви, инфраструктурни и други пројекти и њихова реализација природан је и најбољи пут ка остваривању заједничких интереса и бољитка - нагласио је он.

Сарадња Републике Српске и Србије, каже Вишковић, из године у годину је успјешнија и конструктивнија, а томе свједоче бројни заједнички пројекти у различитим областима, потписани протоколи, споразуми, као и хуманитари пројекти чији је циљ један - додатно оснажити везе српског народа.

Нови Сад - Дани Српске у Србији (Фото: Срна)

- Обавеза свих нас, и морална и људска, на којој год функцији се налазили, је да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију и обичаје - рекао је Вишковић.

Он је додао да младим генерацијама треба оставити у насљедство да наставе да његују нераскидиве културолошке, вјерске и духовне везе српског народа.

- Пријатељи, будимо окренути будућности али не заборавимо прошлост. Драга браћо и сестре, наш циљ је заједнички - наставити да чувамо и бранимо све наше вриједности, да сарађујемо у разним областима, да се помажемо, али прије свега волимо и уважавамо. Живјела Србија и Република Српска - истакао је Вишковић.

Он је изразио наду да ће већ од вечерас да заживи идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са синоћњег отварања манифестације у Београду, да се манифестације убудуће умјесто "Дани Српске у Србији" зове "Дани Српске и Србије", јер то јединство мора да се његује.

Нови Сад - Дани Српске у Србији (Фото: Срна)

"Ми смо један народ, имамо исту културу, исте обичаје, језик, пишемо исто писмо. Ћирилица је нешто што су нам оставили преци и што треба да сачувамо за наше генерације", поручио је Вишковић и додао да Срби само траже да се поштују њихова права, и никоме у БиХ не мисле зло и не желе да умање њихова права.

Он је додао да су ови простори и српски народ бастион и образовања и културе, а српски преци су уводили писменост у многе европске цивилизације. "Ко се то у свијету може похвалити једним Николом Теслом, Михајло Пупином, Ивом Андрићем, Милутином Миланковићем и на десетине великана српског народа који су прије више од 100 година по читавој Европи ширили цивилизацију и демократију", закључио је премијер Српске и захвалио Србији за сву помоћ Републици Српској.

Свечаности су присуствовали потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, члан Градског вијећа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим прогнаним и расељеним у Војводини Душко Ћутило, као и директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Манифестација "Дани Српске у Србији" отворена је свечано синоћ музичко-сценским спектаклом у Народном позоришту у Београду у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, министара у владама Српске и Србије, као и представника Српске православне цркве, Војске Србије и многих јавних личности.