latinica  ћирилица
05/09/2019 |  21:47 | Аутор: СРНА

Америка блокирала саопштење Савјета безбједности

Америка је блокирала саопштење Савјета безбједности УН о тензијама између Израела и Хезболаха, одбацујући критике упућене Израелу и притиском да се одустане од текста, изјавили су данас дипломатски извори.
Савјет безбједности УН - Фото: РТРС
Савјет безбједности УНФото: РТРС

У првој верзији текста са шест тачака, у који је увид имала Агенција Франс прес, чланице Савјета безбједности УН изражавају "дубоку забринутост због недавних инцидената" током сукоба припадника Хезболаха и израелских снага дуж границе између Либана и Израела, такозване "плаве линије".

У нацрту текста, чији је аутор Француска, наводи се да "чланице Савјета безбједности осуђују свако кршење `плаве линије`, са копна или ваздуха и упућују снажан позив свим странама да поштују прекид непријатељства".

Према наводима дипломата, Вашингтон је у два наврата блокирао саопштење, наводећи да Хезболах мора бити осуђен у тексту.

Дипломате објашњавају да је Вашингтон саопштио да је немогуће подржати било какво саопштење у којем се Хезболах ставља на исту страну са правом Израела на самоопредјељење. Вашингтон сматра да је Хезболах терористичка организација.

Неколико чланица Савјета безбједности било је против става САД и од текста се одустало.

Свако саопштење Савјета безбједности УН мора имати подршку свих 15 чланица.