latinica  ћирилица
05/09/2019 |  22:35 | Аутор: Блиц

Изјава кандидаткиње за предсједника Хрватске узбуркала јавност у региону

Катарина Пеовић прва је кандидаткиња за предсједника Хрватске која је мимо српског СДСС-а указала на тежак положај Срба у Хрватској, и то на какав начин - упоредила их је са Јеврејима у нацистичкој Њемачкој! Њено поређење узбуркало је јавност у региону.
Катарина Пеовић (фото: radnickafronta.hr) -
Катарина Пеовић (фото: radnickafronta.hr)

Кандидаткиња Радничке фронте на предстојећим предсједничким изборима коментаром о третману Срба у Хрватској подигла је на ноге цијели регион.

- Срби данас у Хрватској играју улогу Јевреја. Користе се за хомогенизацију већинског народа против мањинског. Изузетно је важно да примијетимо зашто радимо на таквом одвајању Срба и Хрвата умјесто да се бавимо економским темама и критикујемо капиталистичке елите које су нас довеле до овога гдје јесмо. Позадина тога је да се производи непријатељ у облику Србина, што је потпуно идентично улози коју су имали Јевреји у нацистичкој Њемачкој - рекла је, између осталог, Пеовићева у интервјуу на РТЛ-у.

Од почетка године у Хрватској се догодило више од 10 напада на Србе, а након каменовања кућа повратника у Биљанима Доњим код Задра током викенда, СДСС Милорада Пуповца одржао је сједницу Предсједништва на којој су представници те странке разматрали одлуку да ли да напусте владајућу коалицију. Изјаву Пеовићеве о положају Срба у Хрватској лидер СДСС-а Пуповац није желио да коментарише, али је то донекле учинио професор Дејан Јовић, један од кандидата на листи те странке на недавним изборима за Европски парламент.

- Добро је да је неко од хрватских кандидата за предсједника указао на однос према Србима у Хрватској, али не бих даље ништа коментарисао јер би онда изјава Пеовићеве добила другу димензију - истакао је за Блиц Јовић.

Директор Центра за регионализам Александар Попов истиче за Блиц да је прилично неуобичајено да један предсједнички кандидат у Хрватској стане на страну Срба у кампањи, али да, како каже, има оправданог разлога за то.

- Положај Срба у Хрватској је системски проблем иако то негирају и представници власти и готово сви предсједнички кандидати, који су на челу са актуелном предсједницом Колиндом Грабар Китаровић отишли практично скроз удесно. Хрватско друштво је радикализовано, а Срби су постали дежурни кривци и све се то појачава у вријеме изборне кампање. Када је Пуповац упозорио на тај проблем, закачио се и са премијером Андрејом Пленковићем - сматра Попов.

Како каже, Хрватској је неопходна опсежна друштвена акција како би се међунационалне тензије смириле.

- Изазивање међунационалне мржње је кривично дјело, а у Хрватској је створена клима гдје нико због тога не сноси санкције и посљедице. Иво Санадер и Стјепан Месић искреном акцијом су спровели детуђманизацију, али је хрватско друштво поново радикализовано доласком на власт Томислава Карамарка и ово је његово насљеђе - објашњава Попов.