latinica  ћирилица
06/09/2019 |  08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Разграничење Косова добро чим је Запад против

Министар одбране Србије Александар Вулин не искључује нападе Албанаца на сјеверу Косова и Метохије и оцјењује да је разграничење добро добро рјешење за Србију чим се, како каже, Запад томе противи.
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије) -
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије)

- Када знате ко води Шиптаре и на шта су све спремни, не искључујем сценарио по којем би оружјем кренули на сјевер КиМ, али искључујем могућност понављања таквих злочина без реакције Србије. На првом месту мислим на одваћање прије него што до злочина дође - рекао је Вулин за "Вечерње новости".

Подсјетивши да је предсједник Србије Александар Вучић "у неколико важних историјских прилика" рекао да се усташки логор Јасеновац, мартовски погром 2004. на КиМ и хрватска акција "Олуја" 1995. неће више никада поновити, Вулин је додао да је то порука и за пријатеље и за непријатеље и позвао све да се у њој пронађу онако како мисле да треба.

На питање да ли безбједносна ситуација на КиМ може да се погорша у време предизборне кампање, он је истакао да се од Албанаца може очекивати свако зло, с обзиром на то да их воде "неосуђени терористи".

- Шиптари као једину тему своје политике имају обрачун са Србима и Србијом, а у време избора само су још гласнији - рекао је Вулин и додао да Београд будно прати све што се дешава на КиМ.

Говорећи о својој идеји о хитном разграничењу са Албанцима, он је подсјетио да велике силе нису заговорници разграничења, већ да хоће јединствено, цјеловито и недјељиво Косово.

- Ако нас је историја нечему научила, онда је то да када постоји таква сагласност да се Србима нешто не сме дати, онда Срби морају да се боре за оно што им се забрањује и одбија, јер је то добро за Србију - навео је Вулин.

Истакао је да земље које се противе разграничењу не желе да Србија ојача и да заустави "велику Албанију".

- Предсједник Вучић се са мало наде и нимало помоћи бори против воље великих сила, Шиптара и намерног неразумевања и напада у Србији. Волео бих да мој став о разграничењу постане и став председника и владе, али о томе морају да одлуче Срби - нагласио је Вулин и оцијенио да што прије до разграничења дође, Србија ће пре моћи да се посвети себи и Србима изван својих граница.

Упитан да ли би Београд требало да позове Москву и Пекинг да се укључе у дијалог око Косова, он је оцијенио да тако важна тема не може да се закључи без Русије и Кине, САД и ЕУ.

- Нема стабилног, трајног и одрживог рјешења без договора Срба и Шиптара, а онда и договора великих сила", нагласио је Вулин.

Коментаришући идеју да у Србији буде формирана прелазна влада, он је рекао да Запад жели слабу власт која неће моћи да се одупре притисцима.

- Србија има стабилан политички систем, стабилну парламентарну већину и покушаји да се представи као несигурна земља на ивици ванредног стања коју треба спасавати, злонамјерни су и подмукли. Када таква идеја дође изван граница наше земље, онда је то мијешање у наше унутрашње односе - истакао је Вулин.

Он је оцијенио да је занимљиво то што та идеја није засметала никоме из партија некадашњег ДОС-а.

- Двери одједном немају никакав анти-ЕУ став и радују се мешању странаца само да и они буду део власти коју изборима не могу да добију. Видели сте да су Чеда Јовановић и Бошко Обрадовић једва дочекали да се сложе да странци треба да их доведу на власт, када већ Срби неће. Није више питање да ли би Двери радиле за странце, већ само колика је цена њиховог ангажовања - рекао је Вулин.

Он је истакао да је прича о прелазној влади помогла да се свако покаже таквим какав јесте.

На питање о резовима у влади које је најавио предсједник Вучић, он је рекао да прво народ Србије на изборима треба да каже шта мисли о ономе што је свако од министара до сада урадио.

- Ја се нисам родио као министар и сигурно нећу умријети као министар. Шта год да грађани кажу и како год да одлучи предсједник Вучић, ја страну нећу мијењати, могу да будем и не будем министар, могу да будем у политици или изван ње, могу да будем власт или опозиција али страну нећу промијенити. Не мијењам идеје, не мијењам пријатеље, ни под којим условима не бих био уз партије ДОС-а - навео је Вулин.

Када је ријеч о скраћивању квота за партнере на изборној листи СНС-а, он је оценио да је предсједник Вучић у праву и да је требало да буде оштрији и одређенији.

Многи из коалиције, сматра он, мисле да су вјешти и мудри јер се "крију иза Вучића и избјегавају сукобе са политком ДОС, или нападима који долазе споља".

- Не знам како може да има мандат онај коме је свеједно што шефу његове коалиције куну децу и нападају породицу. Ово нема везе са политком, па где је људска солидарност, ако нема спремности да се бори за тим, за земљу, за пријатеља, на крају крајева, зашто би били заједно - каже Вулин.

Додаје да је Вучић посљедњом изјавом подсјетио партнере да је био стрпљив, да је "гледао и када су многи мислили да не види и да је вријеме да се сви суоче најпре са собом".

- Мене су због овог става хистерично напали, назвали ме мазохистом, а ја једноставно видим да је у праву. Зато су остали у већини ћутали, као што ћуте увек када мисле да ће их одговор увести у сукоб или медијски линч - закључио је Вулин.