latinica  ћирилица
06/09/2019 |  10:19 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

"Oбојена птица" - главни догађај фестивала у Венецији

Чешки аутор Вацлав Мохул изазвао је шок на Венецијанском фестивалу трочасовним црно-бијелим филмом "Обојена птица", током којег су неки гледаоци напуштали салу, док су бројни критичари дали овом остварењу највише оцјене.
"Златни лав" - Фото: илустрација
"Златни лав"Фото: илустрација

Мохулов филм урађен је на основу романа Јиржија Косинског и говори о јеврејском дјечаку који настоји да преживи током Другог свјетског рата.

Филм има више ситуација у којима насиље доминира, па је дио гледалаца, у немогућности да издржи филмске слике, напуштао салу.

Посебно је занимљива чињеница да ликови у филму говоре мјешавину словенских језика, а једну од главних улога игра Харви Кајтел.

"Обојена птица" је, према многим критичарима, најбољи филм Венецијанског фестивала, али је питање да ли ће тако мислити и главни жири.

Добре оцјене добио је и Атом Егојан за филм "Почасни гост", а међу фаворите за "Златног лава" умијешао се и Кинез Лу Је шпијунским филмом "Суботња фикција". Ријеч је о напетом и одлично режираном филму у којем игра и чувена кинеска глумица Гонг Ли.

Међу филмовима који би могли да рачунају на награде је и остварење шведског аутора Роја Андерсона "О бескрају". Тај кратки филм, који је депресиван и метафоричан, говори о људској самоћи и допао се и публици и филмским критичарима.

Српски аутор Емир Кустурица предсједава жирију, који треба да изабере најбољи дебитантски филм.

Венецијански фестивал затвара се сутра, када ће бити подијељене и награде.