latinica  ћирилица
06/09/2019 |  14:19 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

У понедјељак обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској

У понедјељак 9. септембра биће обиљжен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, рекао је на конференцији за новинаре министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.
Програм обиљежавања - Фото: РТРС
Програм обиљежавањаФото: РТРС

Обиљежавање ће почети парастосом за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Источној Илиџи у Војковицима.

Потом, у 11 часова предвиђено је полагање вијенаца на Споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву у Источној Илиџи на мјесном гробљу Грлица, гдје су сахрањене прве жртве брат и сестра из породице Галинац.

У 12 часова у Источном Новом Сарајеву у сали Културног центра биће одржан духовни програм и обраћање званичника.

Милуновић је истакао да је НАТО операција "Намјерна сила" била изазвана наводно због дејства српских снага на цивиле у Сарајеву, али никада није доказано да су са српских положаја на Маркале испаљене гранате српских снага.

- Експерти су доказали да ни у Тузли није испаљена граната са положаја српских снага, већ да је била ријеч о подметању - рекао је Милуновић.

Навео је да је НАТО настојао да прекине канале комуникације како би поразили српску војску.

- Употребљено је преко 400 летјелица. Осам земаља је учествовало, САД, Велика Бртанија, Шпанија, Холандија, Турска Италија, Њемачка и Француска - невео је Милуновић.

Испаљено је више од 1.000 пројектила. Смртно је страдало 46 војника, више од 90 рањених.

Преко 90 цивила је убијено, а више од 120 их је рањено.