latinica  ћирилица
06/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Род грожђа нешто слабији, али квалитет одличан

Почела је берба грожђа у требињском виногорју. Виноградари кажу да ће род бити нешто слабији него ранијих година, али да је квалитет грожђа одличан.

Сунчани и топли август надокнадио је виноградарима оно што је покварило кишно прољеће. Иако ће принос у већини винограда бити слабији, квалитет грожђа је одличан, а концентрација воћног шећера је двадесет и више, што винарима даје основ за добра и квалитетна вина. У виноградима “Агрофина” почела је берба мерлоа и жилавке.

- Очекивали смо кашњење бербе и за двадесетак дана, али ево на срећу лијепи и топли дани су убрзали сазријевање, па каснимо само десетак дана - истиче Бранко Анђелић, агроном у Агрофину.

Берачи имају пуне руке посла и у виноградима предузећа "Попово поље". Надају се да ће им вријеме ићи на руку, јер киша током бербе може само да отежа рад, али и да поквари квалитет грођжа.

- Беремо шардоне и совињон бланк. Касније ћемо и остале сорте, принос је мањи и до 20 одсто од очекиваног - поручује Раденко Илић, руководилац виноградарске производње АД Попово поље.  

Виноградарима посао отежава и мањак радне снаге онда када је то најпотребније. Из године у годину, све је теже наћи раднике.

- Некако се сналазимо, али тешко је наћи раднике - додаје Раденко Илић.

Оно што сами произвођачи не прераде, иде на тржиште. Дио ће опткупити локалне винарије, дио, оне из западне Херцеговине, а један дио грожђа из требињског виногорја извози се и у Црну Гору. Значајне количине купиће појединци који, по традицији, воле да поризведу вино и ракију за своје домаћинство.

- Цијене су 1,10 за вранац, мерло и каберне по марку, а смедеревка 0,75 КМ - додаје Бранко Анђелић.

Како свака сорта винове лозе приспјева у различито вријеме, очекује се да ће берба потрајати до октобра.