latinica  ћирилица
06/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Почела жетва сунцокрета у Лијевчу пољу

У Лијевче пољу почела је жетва сунцокрета и сјетва уљане репице. Загарантован откуп, повољна цијена и редовни подстицаји разлози су зашто се ратари све више одлучују на сјетву уљарица.

Ове године знатно већи број ратара се одлучио за производњу сунцокрета који је засијан на око 600 хектара од чега двије трећине у предузећу Виталанд, гдје је жетва у току.

- Недостајале су једна или двије кише да буде још боље. Очекивани принос је три тоне по хектару - истакао је Перо Дукић из Виталанда.

Ратари су почели и припреме за сјетву уљане репице. Ова уљарица наћиће се и на парцелама Драге Хрваћанина из Рогоља.

- Задовољан сам са уљарицама, јер имамо сигурног купца, за разлику од других житарица- рекао је Хрваћанин.

Производњу уљарица значајно подстиче и ресорно министарство како би се у плодоред увело тропоље и тиме спријечиле појаве болести на кукурузу.

- Мјера 28 је свима позната, а то је подршка у нафти шест фенинга по литру, односно 100 литара по хектару. Мјера 33 каже да је подстицај 200 КМ по хектару и на крају мјера 34, која прописује 15 одсто од референтне цијене од продане уљарице- напоменуо је Драган Малиновић, руководилац Подручне јединице Градишка, Ресора за пружање стручних услуга.

У Лијевче пољу, на подручју Градишке, Лакташа и Српца уљарицама је засијано око 2.500 хектара од чега највише соје на 1.200 хектара. Ове јесени уљаном репицом планирано је да се засије 700 хектара.