latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:11 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Требиње добија нови клиничко-болнички центар вриједан 50 милиона КМ

Привредни и инфраструктурни пројекти биће приоритет у Херцеговини, у наредним годинама, констатовали су, током разговора, Родољуб Драшковић, предсједник концерна Свислајн Таково, и Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Договорили су заједничку изградњу дијагностичког и клиничко-болничког центра.

Стандард становништва Херцеговине и привредни развој морају бити приоритети. Услов за то је, између осталог, боља инфраструктура, истакнуто је послије разговора.

- Планирамо у наредне двије године реконструисати и изградити пут од Фоче до Љубиња - рекао је Драшковић.

Уговор за реконструкцију и модернизацију пута Љубиње-Требиње, је потписан, а може се очекивати и скора изградња пута Фоча-Тјентиште.

- Бавимо се, између осталог, и питањем изградње аеродрома. Од тога никада нисмо одустали, без обзира на то што то неки посматрају на други начин. Увјерен сам да ће то ова генерација поставити на ноге - истакао је Додик.

Договорено је и покретање разговора са Црном Гором о реконструкцији пута према Никшићу, изградњи граничних прелаза, и изградњи електране у Суторини, како би водни ресурси с ових подручја били додатно искоришћени.

Додик је подржао изградњу клиничко-дијагностичког центра у Граду Сунца, у Требињу, и са Драшковићем основао Фондацију за изградњу тога центра.

Влада Српске тај пројекат ће подржати с педесет милиона КМ.

- Прикупљамо средства, обезбјеђујемо средства, и одмах послије израде пројекта, крећемо у реализацију - каже предсједник концерна Свислајн Таково.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је Драшковић понудио локацију.

- Република ће то одрадити са одређеним бројем донација и обезбиједити функционисање јер Требиње то заслужује - закључио је Додик.

Драшковић је у Требиње и Херцеговину уложио више о 300 милиона КМ. Посљедњи пројекат, који је ушао у реализацију, је зграда Гимназије у Требињу. Коштаће двадесет пет милиона.

- Требиње и Херцеговина имају доста тога да ураде. Порука је свима, посебно младима, да остају у Херцеговини, у Требињу и Српској, јер овдје ће бити будућности за све - истакао је градоначелник Мирко Ћурић.

Током разговора договорена је и реализација пројеката у којима ће бити интегрисана јавна и приватна улагања.