latinica  ћирилица
06/09/2019 |  18:36 | Аутор: СРНА

Аутопут Сарајево-Београд јединствена шанса за БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ треба да заврши уговор са Турском око изградње ауто-пута Београд - Сарајево, јер се пружа јединствена шанса да читав интегрисан дио БиХ не буде слијепо цријево.
Мапа ауто-пута Београд-Сарајево - Фото: klix.ba
Мапа ауто-пута Београд-СарајевоФото: klix.ba

- Ауто-пут који би ишао од Београда, па завршио у Београду, интегрисао би путни правац који би, ако рецимо идете негдје из западне Европе и уђете у Градишку на ауто-пут и идете према Добоју, доле према Сарајеву, Вишеграду и према Нишу, био краћи за 180 километара него постојећа дионица, и то би неминовно навукло саобраћај на саму БиХ - рекао је Додик.

Он је указао и на чињеницу да се у БиХ 90 одсто хране увози.

- Ми десет година предлажемо да се забрани увоз рецимо хране, воћа и поврћа у моменту доспијећа. Ево доспијева грожђе, забранили би увоз грожђа у наредна два-три мјесеца, подигли би цијену у властитој производњи, стимулисали би људе да производе грожђе у већем обиму, па би било и за индустрију - изјавио је Додик новинарима у Требињу.

Додик је истакао да нема шансе да се то постигне на нивоу Сарајева, јер постоји илузија која покушава да одржи само причу да се сломи наводини политички отпор умјесто да се прихвати политичко партнерство, рекао је Додик.