latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:10 ⇒ 07/09/2019 | 08:12 | Аутор: РТРС

Од три члана Предсједништва БиХ само један спреман за дијалог

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић одбили су да се састану са комесаром за проширење Европске уније Јоханесом Ханом, који је у Брисел позвао чланове Предсједништва да разговарају о спровођењу Споразума о формирању власти у БиХ. Једини који није одбио могућност новог састанка је српски члан Предсједништва, Милорад Додик, који је још једном указао на потребу што хитнијег формирања Савјета министара.

Позив европског комесара за проширење Јоханеса Хана члановима Предсједништва БиХ да, на заједничком састанку, још једном покушају да пронађу рјешење за деблокаду процеса формирања Савјета министара, бошњачки и хрватски члан Предсједништва су одбили, уз образложење да тај састанак не би донио ништа ново, без претходног приближавања ставова. А ставови би, по њима, били приближени, ако би Хан убиједио Додика да пристане на модификовану верзију Годишњег националног плана за НАТО.

Српски члан Предсједништва одговара да је спреман за дијалог, али да његов став у вези НАТО интеграција, остаје непромијењен.

- Колико видим, господа из Сарајева сада имају неке услове, уноси се једна димензија у којој се унапријед намеће шта ко треба да прихвати или не. Наравно да је то немогуће. Ми разумијемо шта је та велика војна интеграција и спремни смо да сарађујемо на нивоу на којем Србија сарађује о том питању. Прејудицирати чланство, апсолутно је нешто што је наметнуто - нагласио је Додик.

Додик је још једном поручио да, без формирања власти, БиХ стагнира на европском путу, због чега штету трпе сви грађани. Сличну поруку послао је и Хан, који је позвао политичке лидере да дијалог наставе без одгађања.

- Формирање власти у Босни и Херцеговини од суштинске је важности за процес европских интеграција. У том контексту, ангажовао сам се са Предсједништвом БиХ да охрабрим политичко вођство да проведу споразум од 5. августа. Од њих очекујем да преузму одговорност и наставе са дијалогом у циљу именовања Савјета министара, без даљег одлагања, скоро годину дана након одржавања избора - навео је Хан.

У циљу превазилажења проблема формирања власти, Додик је позвао НАТО да одбаци одлуку о давању Акционог плана за чланство БиХ да не би, како је навео, били главни разлог зашто у БиХ не функционишу институције.

- Ми никада нисмо рекли да не треба сарађивати са НАТО-ом. Имамо одређени облик сарадње, ми разумијемо шта је та велика војна интеграција и спремни смо да сарађујемо на нивоу на којем Србија сарађује по том питању. Прејудицирати чланство је апсолутно нешто што је наметнуто - рекао је Додик.

Подсјећамо, након што је БиХ предала одговоре на упитник Европске комисије, главни захтјеви бриселских званичника у вези са даљим напредовањем БиХ на еврпском путу, били су што брже формирање власти, акредитација високошколских установа и споразум о цијенама роминга.

У међувремену, Комшић и Џаферовић су наметнули и додатни услов за формирање власти - слање Годишњег националог плана у НАТО. За делегата СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ, Средоју Новића, то је само изговор за опструкцију формирања Савјета министара и покушај, како каже, тихог државног удара.

- Није државни удар само када војска изађе на улице. Ово је много опаснији сценарио, да легалност избора буде потпуно маргинализована, а изборни побједници у српском корпусу гурнути у страну, да би се направили пораженима у политичком обрачуну у Сарајеву. То је незабиљежено - наглашава Новић.

Новић каже да послије истека рока од мјесец дана који су лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ себи дали за формирање власти, БиХ иде у правцу који нико не жели. То је више пута поновио и Додик, али је оставио и могућност да буде пронађена формула изласка из ћорсокака, до сједнице Главног одбора СНСД, на којој ће бити утврђена политичка платформа као одговор на тренутну ситуацију, која ће потом бити предложена Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање. Та сједница требало би да буде одржана половином септембра.

А да ће излаз из ћорсокака тешко бити пронађен, говоре и објављени закчуци СДА након сједнице Главног добора. У њима је пружена пуна подршка Бакиру Изетбеговићу у преговорима о формирању Савјета министара, уз истовремену осуду, како наводе, штетне политике Милорада Додика и СНСД-а, које су означили као главне кривце за неформирање власти.