latinica  ћирилица
06/09/2019 |  19:56 ⇒ 19:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Земан: Могуће да Чешка једног дана повуче признање Косова

Предсједник Чешке Милош Земан изјавио је уочи посјете Србији сљедеће седмице да не би искључио могућност да једног дана Чешка повуче одлуку о признању Косова као независне државе, додавши ипак да ће то бити "мало тешко спровести".
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

Земан је подвукао да, како је рекао, ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи.

У контексту повлачења признања независности Косова које је досегло до 15 држава, Земан је, упитан зар не би Чешка требало да буде једна од првих већих држава која је "укинула признање Косова", истакао: -Бојим се да ће, ако немамо значајну мањину, сјетивши се да је Косово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином, Кипар из сличних разлога, Словачка са мађарском мањином, то бити мало тешко спровести. Али, опет, не искључујем да ће се то једног дана догодити. На крају крајева, ратни злочинци не би требало да воде ниједну земљу у Европи– поручио је Земан, у интервјуу за чешки портал Парламентни листy.

Земан је додао да се слаже са министром одбране Чешке Лубомиром Метнаром да је признање Косова "дипломатска грешка" нагласивши улогу такозване ОВК и бившег премијера привремених институција самоуправе у Приштини Рамуша Харадинаја.

На констатацију да бивши косовски премијер има прилично занимљиву прошлост и да су (вјероватно) свједоци убијени, те му се зато не може судити, Земан је кратко рекао "да, ОВК, то се зна".

Земан је рекао и да ће предстојећа посјета Србији бити прије свега економског карактера, али да ће се дотаћи и теме Косова.

Он је напоменуо да подржава постепено приближавање Западног Балкана Европској унији, "са изузетком Косова".