latinica  ћирилица
06/09/2019 |  20:54 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

"Ноћ у Мерлиновом замку" отворила сезону у Дјечијем позоришту

Најмлађа позоришна публика Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци испунила је вечерас сва мјеста у сали на премијери представе "Ноћ у Мерлиновом замку" и тиме потврдила да је овај театар на правом путу и да и ове сезоне треба да ствара забавне, али прије свега едукативне представе, рекла је портпаролка овог позоришта Сања Перковић.
Ноћ у Мерлиновом замку - Фото: РТРС
Ноћ у Мерлиновом замкуФото: РТРС

Перковићева је навела да је Дјечије позориште премијером ове представе аутора и редитеља Сандре Родић Јанковић отворило 64. позоришну сезону.

- Пред препуном двораном малишана у улози пороте глумци Дјечијег позоришта на челу са Душком Мазалицом у улози чаробњака Мерлина, браниоцем Свјетланом Андрић и тужиоцем Жељком Милићевићем организовали су суђење Вјештици чији лик тумачи Александра Спасојевић - рекла је Срни Перковићева.

На одушевљење присутних, додала је она, као свједоци су се појавили Принц, Дух из Аладинове чаробне лампе, Звијер без Љепотице, али и двије успаване љепотице, Марица без Ивице, Добра вила, Круела и Мала сирена.

- Ова весела расплесана представа, не само да је забавила најмлађе који су уживали у згодама и незгодама омиљених јунака из бајки, него је послала и важне поруке најмлађим генерацијама - да није увијек све црно или бијело, да није увијек све онако како нам се на први поглед чини или како нам је представљено, те да мисле својим главицама и сами увиде разлику између добра и зла - рекла је Перковићева.

Она сматра да је, од свих области умјетности, дјеци најближа позоришна умјетност с обзиром на то да малишани свијет око себе доживљавају кроз игру.

- Зато се и трудимо да имамо васпитни утицај на дјецу, јер се кроз гледање позоришних представа оспособљавају да развијају креативне и стваралачке вјештине, да постепено уочавају и раздвајају битно од небитног, да запажају односе међу људима, да спознају себе и свијет око себе - рекла је Перковићева.

Она је изразила задовољство што велико интересовање влада и за прву репризу представе, која ће бити одржана сутра.

Перковићева је најавила да ће у новој сезони, осим бројних гостовања, те организовања 18. Међународног фестивала позоришта за дјецу и хуманитарне манифестације Сњешково, Дјечије позориште на сцену поставити и неколико нових, занимљивих и поучних представа.