latinica  ћирилица
07/09/2019 |  08:09 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Стари Брод: Освештање спомен музеја и помен за 6.000 убијених Срба (Пренос на РТРС од 12.00)

У Старом Броду код Вишеграда данас ће у Спомен капели бити служен помен за шест хиљада српских цивила које су усташе на бруталан начин убиле 1942. године. Пренос из Старог Брода од 12 часова можете пратити на нашој телевизији.
Стари Брод - Фото: РТРС
Стари БродФото: РТРС

Помен ће бити служен у 12.20 часова, а у 12.30 предвиђено је освештање Спомен-музеја старобродским жртвама за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

Како је најављено, овом догађају присуствоваће највиши званичници Републике Српске, предсједница Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, делегација Народне скупштине Републике коју чине потпредсједник парламента Соња Караџић Јовичевић и народни посланици Перо Петровић, Горан Селак, Александар Главаш и Костадин Васић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ како би остварили свој циљ - границу Независне Државе Хрватске на Дрини.

Током ове офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе су у овом покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Дио људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Током прољећа 1942. усташе су предузеле офанзиву у источној Босни, којом је требало учврстити власт НДХ на источној граници. Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица. У Вишеграду су прелаз у Србију блокирали Италијани, па је дио народа кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске Ханџар дивизије.

У таквим околностима су људе нагомилане на обали нападали усташе, убијали их, мучили, силовали жене и бацали у воду. Према изјавама свједока, дио народа су од убијања спасили Нијемци и недићевци.