latinica  ћирилица
07/09/2019 |  10:12 | Аутор: СРНА

Отплаћено више од 90 одсто верификоване старе девизне штедње

Министарство финансија Републике Српске је од почетка процеса верификације старе девизне штедње до данас, на различите начине, исплатило 90,9 одсто укупно верификованог износа старе девизне штедње, односно 595,42 милиона КМ у номиналној вриједности.
Девизне штедише - Фото: РТРС
Девизне штедишеФото: РТРС

Исплате су вршене у складу са Законом о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње.

У Министарству финансија Срни је речено да укупно верификован износ старе девизне штедње у евиденцији АПИФ-а и кроз судске одлуке износи 655,01 милион КМ.

Министарство финансија је извршило осам емисија обвезница за измирење старе девизне штедње, укупне номиналне вриједности 572,96 милиона КМ, од којих је у потпуности измирено пет емисија и оне су у цјелости исплаћене власницима.

- По доспијећу купона обвезница до данас исплаћено је 513,38 милиона КМ од номиналне вриједности обвезница и 36,35 милиона КМ по основу камата на обвезнице, што укупно износи 549,73 милиона КМ - наглашено је из овог министарства.

Осим у обвезницама, Министарство финансија је кроз готовинске исплате до 2.000 КМ, у складу са Законом о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње, исплатило укупно 79,23 милиона КМ.

На основу судских пресуда Министарство финансија Српске до сада је на рачуне власника старе девизне штедње исплатило 2,81 милиона КМ старе девизне штедње /номинална вриједност/ и 1,44 милиона КМ по основу досуђених камата, што укупно износи 4,25 милиона КМ.

- Све доспјеле обавезе по основу старе девизне штедње се извршавају у року, чиме се смањује унутрашњи дуг Републике Српске, а чињеница да је до сада измирено више од 90 одсто обавеза, те да обвезнице старе девизне штедње високо котирају на берзанском тржишту говори о успјешној реализацији Закона о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње у Републици Српској - рекли су Срни у Министартсву финансија Српске.