latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:39 | Аутор: СРНА

Линта: СДА води декструктивну и штетну политику

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Србије Миодраг Линта оцијенио је да су закључци са посљедње сједнице Главног одбора СДА још један доказ да ова странка води деструктивну и штетну политику која пријети миру и стабилности у БиХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта истиче да је потпуно јасно да СДА и њен предсједник Бакир Изетбеговић нису одустали од своје ратне политике и политичких циљева из "Исламске декларације" Алије Изетбеговића.

Он оцјењује да Главни одбор СДА потпуно неосновано напада српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, износећи тешке лажи у вези са бошњачким повратницима у Подриње, такозваним босанским језиком, такозваним геноцидом, карактером рата, оснивачима Републике Српске.

- Чињенице јасно показују да је циљ муслиманске политике у Првом и Другом свјетском рату и Одбрамбено-отаџбинском рату био етничко чишћење Срба уз Дрину, као и да не постоји босански језик - навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да чињенице говоре да се у Сребреници није десио геноцид, да Србија и српски народ нису извршили агресију на БиХ, да су пресуде Хашког трибунала Радовану Караџићу, Ратку Младићу и другима Србима политички мотивисане и нису утемељене на праву, правди и материјалним доказима.

Линта истиче да СДА неразумним инсистирањем да чланству БиХ у НАТО дестабилизује политичку ситуацију зарад својих страначких и других интереса.

- Ако СДА искрено жели формирање власти на нивоу БиХ онда треба да поштује став Републике Српске о војној неутралности који је потврђен Резолуцијом Народне Скупштине Републике Српске и да одустане од слања Годишњег националног програма у средиште НАТО-а - навео је он.

Он наглашава да је став Европске комисије да приступање НАТО-у није услов да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ, док је став Алијансе да је чланство у тој организацији ствар добре воље сваке државе, а не обавеза и принуда.

- Очигледно је да кључну улогу у рјешењу политичке кризе у БиХ имају западни центри моћи који могу да утичу на СДА и друге бошњачке партије да одустану од деструктивне политике која није у интересу никоме, а посебно не бошњачком народу - истакао је Линта.