latinica  ћирилица
07/09/2019 |  14:43 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Вулин: Загреб да се извини због забране уласка српским кадетима

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да би Хрватска требало да се извини за одбијање уласка у земљу делегацији Министарства одбране и Војске Србије, која је требало да присуствовује манифестацији Дани јасеновачких новомученика.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Он је оцијенио да од сљедбеника усташке политике Анте Павелића не може да се очекује да буду задовољни што српски народ обиљежава дан свог страдања, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Хрватска држава би морала да каже да она са овим нема ништа, а ако има нешто са овим, да објасни како је могуће да спречавате људе да одлазе на јасеновачке гробове - рекао је Вулин.

Он је запитао да ли би ово урадила било која друга земља у Европи и која би то земља на свијету забранила, рецимо Јеврејима да оду до Аушвица?

- Која би то земља на свијету учинила ако није сљедбеница фашистичке Павелићеве идеологије? - запитао је он.

Вулин је подсјетио да је и њему прошле године забрањен улаз у Хрватску, када је покушао да оде у Јасеновац да се поклони сјенима поклане јасеновачке дјеце.

- Данас су забранили Војној гимназији и Војној академији, српској дјеци, да дођу на то стратиште и покажу своје поштовање према свим жртвама усташког режима - рекао је Вулин.

Он је рекао да Павелићеви сљедбеници не желе да се Срби сјећају и учиниће апсолутно све да спријече да се Срби окупе, чак и око сјена Јасеновачких мученика.

Вулин је нагласио да је као човјек згађен, а као антифашиста поражен, те додао да 74 године након завршетка Другог свјетског рата у Европи постоји земља која још увијек није у стању да напусти усташку праксу и идеологију.

- Каква је то порука? Не знам да ли ће свијет ћутати на ово. Вјероватно хоће, али Срби не би смјели да ћуте. Војска Србије ће наставити да се сјећа. Увијек ћемо обиљежавати јасеновачку трагедију и ово је срамота за Хрватску, а не за нас - истакао је Вулин.

Делегацији Војске Србије, коју чине старјешине са Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије, данас је забрањен улазак у Хрватску, речено је у Министарству одбране Србије.

Делегација је требало да присуствује обиљежавању дана Јасеновачких новомученика, а ова посјета била је најављена.