latinica  ћирилица
07/09/2019 |  18:14 | Аутор: Агенције

Свици са Мртвог мора опет збуњују научнике

Један од најбоље сачуваних рукописа из збирке свитака са Мртвог мора унио је додатну забуну међу истраживаче пошто је анализом пронађена хемикалија која не постоји у области у којој су свици пронађени.
Пећина у Кумрану - Фото: Wikipedia
Пећина у КумрануФото: Wikipedia

Испитивање које је спровела група истраживача са Масачусетског технолошког института открило је да је један од свитака из збирке Храмовних текстова конзервиран врстом минерала који се не може пронаћи у тој области, што је научнике навело да се запитају гдје и како су ови древни текстови настали.

У чланку који је објављен у часопису Сајенс адвансис (Science Advances) истраживачи су навели да су на рукописима пронађени слојеви глауберита и тенардита, сулфати минерала који "се не налазе у региону око Мртвог мора".

У чланку се додаје и да ово откриће намеће интигантно питање о поријеклу Храмовних свитака.

Ира Рабин, са Савезног института за испитивање материјала Универзитета у Хамбургу, која је била укључена у ову студију, пренијела је информативној служби МИТ-а да ови резултати имају далекосежне импликације не само у случају свитака са Мртвог мора.

- Ово нам показује, између осталог, да се у раној производњи пергамента на Блиском истоку користило неколико различитих техника, насупрот само једној која је коришћена у средњем вијеку - навела је Ира Рабин.

Пергаменти који су откривени у пећинама Кумрана били су подијељени у три групе у зависности од начина израде.

Пергаменти од коже, браон пергамент који је био потамњиван на начин који је типичан за источне културе, и небојени, бијели пергамент типичан за западне технике производње.

Храмовни списи су били исписани на материјалу тако танком да су научници претпостављали да је направљен цјепањем животињске коже на два дјела и нису бојени, а само на њима су утврђени сулфати који постоје ван региона око Мртвог мора.

Научници су задовољни јер им ово откриће омогућава да ове текстове боље конзервирају за будућност, јер су открили постојање соли које би реаговале на најмaњу промјену влажности што би могло да доведе до уништења свитака.

Свици са Мртвог мора

- Свици са Мртвог мора или "Кумрански списи" састоје се од око 900 докумената, укључујући и текстова из Хебрејске Библије, који су откривени између 1947. и 1956. у 11 пећина у околини Кумрана у близини древног насеља Кхирбет Кумран, на сјеверозападној обали Мртвог мора.

Текстови су од великог историјског и религијског значења пошто садрже једине познате преживјеле копије библијских докумената насталих око 100. п. н. е. те садрже доказе о значајној разноликости вјере и праксе унутар касног јудаизма.

Написани су на хебрејском, арамејском и грчком језику, већином на пергаменту, али неки су написани и на папирусу.

Свици су већином поистовјећени са древном јеврејском сектом званом есени, но неки научници сумњају у њихову повезаност са списима.