latinica  ћирилица
07/09/2019 |  21:28 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Ердоган: Са Трампом о зони безбједности

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да очекује да ће се крајем мјесеца састати са америчким колегом Доналдом Трампом са којим ће разговарати о војним операцијама на сјевероистоку Сирије, гдје планира да релоцира око милион сиријских избјеглица.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Ердоган је рекао да ће са Трампом у сједишту УН разговарати о корацима које треба предузети дуж сиријске границе источно од ријеке Еуфрат.

- Постоје разлике између онога што је речено и што је учињено. То морамо да ријешимо - рекао је Ердоган.

Он је додао да Турска не може прихватити да америчке снаге обучавају курдске борце у Сирији.

Ердоган је поновио план измјештања више од милион избјеглица на сјевер Сирије, а за шта му је потребна међународна подршка ради изградње кућа.

- Ми ћемо да градимо куће, а ви нам дајте финансијску помоћ - рекао је Ердоган, додајући да до сада те помоћи није било.

Ердоган је рекао да је Турска потрошила 40 милијарди долара за помоћ избјеглицама.

Турска и САД почеће сутра заједничке војне патроле на сјевероистоку Сирије у оквиру споразума о "зони безбједности" дуж границе унутар те земље.

Турска, у којој борави 3,6 милиона избјеглица из Сирије и која контролише територију на сјеверозападу те земље, жели да прошири војно присуство на сјевероисток како би потиснула сиријске курдске милитанте са границе и створила услове за повратак великог броја Сиријаца.

Европска унија, која је потписала споразум са Турском прије три године понудивши помоћ у замјену да Анкара сузбије прилив миграната у Европи, саопштила је да је до сада дала више од пет милијарди евра помоћи.