latinica  ћирилица
08/09/2019 |  08:53 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

"Дани Српске у Србији" данас у четири града

Петог дана манифестације "Дани Српске у Србији", данас ће концерти и позоришне представе бити одржани у Београду, Новом Саду, Сомбору и Инђији.
Нови Сад - Фото: РТРС
Нови СадФото: РТРС

У Београду ће у 19.00 часова у Српској православној богословији Светог Саве бити одржан концерт музичког састава "Катера", који је основан и дјелује при Храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву.

Чланови овог састава извешће дјела духовне музике уз инструменталну пратњу, дјела старе народне музике из свих крајева српских земаља, као и своје ауторске пјесме, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији, које је организатор ове манифестације.

Састав чине дипломирани професори музике и студенти Музичке академије Пеђа Харт /вокал, гитара, аранжман/, јереј Видак Вујадиновић /вокал, перкусије, музика/, Јована Бојанић, Сара Марић, Јелена Батак, Јелена Вулић /вокали/ и Лука Новосел /клавијатуре и хармоника/.

У Новом Саду ће у 11.00 часова у Позоришту младих Дјечије позориште Републике Српске извести представу "Јежева кућица" у режији Слободана Перишића.

Чувену поему Бранка Ћопића драматизовали су Слободан Перишћ, Свјетлана Ђурић, Огњен Богдановић и Дарко Грбић. Сценографију су урадили Марко Билбија и Моника Поњавић, костиме Јелена Савић, а аутори сонгова су Борис Шавија и Берислав Благојевић. Маске су дјело Берине Шушчевић и Васка Јорданова.

Играју Ђурђа Вукашиновић, Ана Анђелић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Борис Шавија и Дарко Стојић.

У Народном позоришту у Сомбору ће у 20.00 часова Приједорско позориште извести представу "Колубарска битка" по роману Добрице Ћосића, у драматизацији Борислава Михајловића Михиза и режији Александра Дунђеровића.

Играју Горан Јокић, Слободан Ћустић, Александар Стојковић, Желимир Ривић, Бранко Јанковић, Жељко Касап, Љуба Милић, Деан Батоз, Синиша Вучићевић, Димитрије Вокић, Мирела Предојевић, Јелена Сексен, Зорица Јојић, Милован Срдић, Василије Пачариз, Дубравко Вукадиновић.

У Инђији ће у 20.00 часова у великој сали Културног центра Инђија бити одиграна представа "Аналфабета" према тексту Бранислава Нушића, у извођењу Градског позоришта из Требиња, у адаптацији и режији Жељка Милошевића.

Играју Митар Милићевић, Милица Салата, Стефана Петковић, Ана Миладиновић, Јована Анђелић, Милана Нинковић и Маја Шошо.

Манифестација "Дани Српске у Србији" одржава се од 4. до 10. септембра.