latinica  ћирилица
08/09/2019 |  16:54 | Аутор: СРНА

Пленковић: Реаговали смо озбиљно на покушај провокације

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је Хрватска у покушају ненајављеног уласка у земљу 11 припадника Војске Србије реаговала као озбиљна држава.
Андреј Пленковић - Фото: HRT
Андреј ПленковићФото: HRT

- Реаговали смо управо онако како реагује озбиљна држава, озбиљна Влада, озбиљна власт која држи до себе када неко покуша да изведе провокацију умјесто да културно, у складу са праксом, хрватским законима, међународном праву најави посјету, а потом евентуално и друге детаље - рекао је Пленковић новинарима у Солину.

Пленковић каже да Хрватска на "такве провокације одговара чврсто, чувајући дигнитет државе и правни поредак".

- Мислим да смо направили управо оно што је требало и што бисмо направили и сутра - додао је Пленковић.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић поручио је предсједнику Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину да "морају да разумију да ово више није '91. и да војници могу улазити у Хрватску када желе".

- Према томе, зна се како се то ради - захтјев, па одобрење. Хрватска је озбиљна држава, у њој се морају проводити закони и Србија мора то да зна - рекао је Крстичевић.

Делегацији Војске Србије, коју чине старешине са Војне академије, кадети и питомци Војне гимназије, јуче ујутро је забрањен улазак у Хрватску.

Делегација је, као и претходних година, требало да присуствује обиљежавању дана Јасеновачких новомученика и била је на вријеме и по уобичајеној процедури најављена.