latinica  ћирилица
08/09/2019 |  17:22 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Конзервативно Сарајево осудило параду поноса, контра скуп с исламским обредима

Прва сарајевска парада поноса под називом "Има изаћ" одржана без инцидената, али уз до сада невиђено присуство полицијских снага. Уочи параде, скуп противника промовисања ЛГБТ-а пропраћен је исламским вјерским обредима, повицима "алаху екбер" и поновним истицањем ратних заставама тзв. Армије БиХ. Због оба скупа, центар Сарајева, путни правци које воде до болнице, породилишта и других здравствених установа били су у блокади од 8.00 до 14.00 часова.

Најављено је да ће скуп обезбјеђивати 1.100 полицајаца, али утисак је да их је било знатно више, укључујући и снајперисте, распоређене рутом кретања параде.

Учесника параде било је мање од полицајаца, према процјени полиције око 800 из БиХ, али и из земаља региона. Подршку паради пружила је и неколицина бх. политичара, углавном опозиционих, а „најугледнији“ међу учесницима свакако је био амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон.

Након шетње која је трајала око 50 минута, са Трга БиХ послане су поруке организатора.

Контра скуп

- Ова поворка треба да служи као примјер заштите права припадника ЛГБТ у институцијама и надамо се да заштита наших права неће остати на овоме данас. Наша дужност је да заузимењем јавног простора пркосно говоримо о нашој невидљивости и рушимо стереотипе и предрасуде о нама - рекао је Бранко Ћулибрк, члан Организационог одбора Поворке поноса.

Лејла Хуремовић је поручила окупљенима да ће се они храбро и достојанствено борити за њихове животе.

- Наша свакодневница је толико невидљива, да нас чаки и породице игноришу. Често још горе, ако смо видљиви, над нама се врши насиље и тјерају нас да не будемо то што јесмо - истакла је.

Поруке су стигле и са скупа у организацији Иницијативе "Искорак". Тврде да је  парада терор мањине над већином по, како кажу, налогу запада. Сарајево, кажу, веће понижење није доживјело. Али, мада су се, тврде окупили да дигну глас за традиционалне вриједности, за многе учеснике не би се могло рећи да упражњавају вјеру укоријењену у Исламској заједници БиХ.

- Оно што је увјек красило људе на овим просторима, било које нације или вјере, је брак, породица, дјеца. Наравно, брак између мушкарца и жене, али смо дошли смо до стадијума да то морамо наглашавати. Ово је за мене завршни ударац, завршно понижење овог града и овог народа - нагласио је Санин Муса из Иницијативе "Искорак".

Свануће и нови дан, а оба, данас у Сарајеву одржана скупа, наметнула су нова питања, а пресудно да ли је Сарајево гдје је некад било... Географски гледано јесте, али није оно што је некад било!