latinica  ћирилица
08/09/2019 |  18:48 ⇒ 19:15 | Аутор: СРНА

Канада - скоро пола милиона људи без струје

Готово пола милиона људи у три канадске провинције остало је без електричне енергије усљед олује "Доријан", која је прошла обалом Атлантика.

Око 370.000 људи, односно трећина популације, остало је без електричне енергије у провинцији Нова Шкотска након удара "Доријана". Струје нема и око 100.000 људи у провинцијама Њу Брунсвик и Острво Принц Едвард.

Канадска Влада ангажовала је данас више стотина војника као помоћ у уклањању дрвећа и оборених стабала након олује.

Иако "Доријан" више није ураган, ова олуја и даље носи снажне вјетрове који достижу брзину од 130 километара на час, саопштио је Канадски центар за урагане.

Из Центра су навели да ће "Доријан" полако слабити како се креће у правцу сјевероистока, преко сјеверног Њуфаундленда и источно од Лабрадора.

Један од директора у компанији за дистрибуцију електрничне енергије Карен Хат рекла је да је олуја била изузетно јака и да ће бити потребни дани, а не сати прије него што буде успостављено нормално електроснабдијевање.

- Причињена је значајна материјална штета - истакла је Хатова за мрежу Си-Би-Си.

"Доријан" је прије седам дана погодио Бахаме са вјетровима који су дували брзином од 320 километара на час остављајући иза себе пустош. До сада је потврђена погибија 43 особе.