latinica  ћирилица
08/09/2019 |  20:21 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Размјена затвореника - само први корак

Размјена затвореника између Русије и Украјине показује да су обје стране спремне да наставе дијалог, рекла је предсједник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.
Валентина Mатвијенко (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Валентина Mатвијенко (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

- Сама чињеница да је дошло до размјене је позитивна. То са једне стране показује спремност власти Украјине на конструктивну сарадњу, а са друге даје наду да је ово само први корак, те да ће услиједити наредни с циљем наставка дијалога двије земље - рекла је Матвијенкова новинарима у Санкт Петербургу.

Она је истакла да је самој размјени претходила велика дипломатска и политичка операција.

Матвијенкова је поздравила ослобађање руског новинара Кирила Вишинског, директора РИА "Новоси" у Украјини, који је провео 15 мјесеци у затвору у Украјини.

- Без обзира колико је украјинско правосуђе покушавало да га оптужи и осуди, њихови напори су пропали јер је он све ове мјесеце провео иза решетака само зато јер је имао свој став и због својих новинарских активности. Он је био само жртва политичког режима - рекла је она.

Москва и Кијев јуче су размијенили затворенике по систему 35 за 35. Припреме за размјену затвореника интензивиране су након што је Владимир Зеленски изабран за предсједника Украјине, подсјећа ТАСС.