latinica  ћирилица
09/09/2019 |  07:54 ⇒ 07:54 | Аутор: Вечерње новости

Још један инцидент у Хрватској: Завршио говор усташким поздравом, Срби напустили сједницу

Предсједник Одбора за хрватске бранитеље из Вировитичко-подравске жупаније Мато Бубаш узбуркао страсти
Мато Бубаш (Фото: hrvzz.hr) -
Мато Бубаш (Фото: hrvzz.hr)

"За дом спремни" изрекао је Мато Бубаш у суботу на крају свог говора на свечаној сједници поводом Дана општине Воћин. Бубаш је предсједник Одбора за хрватске бранитеље из Вировитичко-подравске жупаније и један од четворо награђених који су на сједници добили захвалницу Општине. Изрекао је то пред вировитичко-подравским жупаном Игором Андровићем и изаслаником предсједника Хрватског сабора Јосипом Ђакићем, који је и предсједник удружења ветерана ХВИДРА.

Након тога, сви су остали да сједе као да се ништа није догодило, док су сједницу демонстративно напустили Срби. У разговору за загребачке Новости Игор Павковић, који је дожупан из редова српске мањине, каже да су сви били згранути када је Бубаш извикивао усташки поздрав.

- Ми Срби смо се покупили ван, није добио аплауз, а стотинак присутних је гледало у под.

Организатори су жељели Србе вратити у дворану, али су то они одбили. Павковић каже да је касније разговарао са Матом Бубашом, рекавши му да је то исто као да је свастику цртао на јеврејској синагоги, а овај му је одговорио да "За дом спремни" није усташки поздрав, већ стари хрватски.

- Предсједница то каже - рекао је Бубаш.