latinica  ћирилица
09/09/2019 |  08:38 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Вечерас академија "Егзодус и трајање", присуствује Цвијановићева

У Добоју ће вечерас бити одржана академија "Егзодус и трајање" - подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић) -
Добој (фото: Бранко Д. Тодоровић)

Академији ће присуствовати предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Академија ће бити одржана у Центру за културу и образовање Добој са почетком у 19.00 часова, у организацији Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је Срни да су 10. септембра 1995. године Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз", по директној наредби Алије Изетбеговића који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена.

Он каже да је падом Возуће довршено етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, које се спроводило у етапама, немилосрдно, сурово и уз подршку тадашње политике међународне заједнице.

- У офанзиви 10. септембра учествовало је 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, укључујући одред "Ел муџахедин", потпомогнути НАТО авијацијом и снагама за брзе интервенције - навео је Благојевић, који је некадашњи начелник Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде.

Он је подсјетио да је напад наредио лично Алија Изетбеговић, те указао на документацију о којој су били упознати тадашњи муслимански командири и команданти јединица да ће "из стимулативног фонда /такозване Армије БиХ/ од 300.000 КМ током "чишћења" терена бити награђени најбољи појединци, и то за заробљеног "четника" 3.000 марака, мртвог 1.000 марака, за освојени тенк до 20.000 марака, те пушку 200 марака".

Благојевић је подсјетио да је бројност снага које су нападале и оних које су се браниле била 10:1, нагласивши да оно што су за Србију Кошаре, то је за Републику Српску Возућа.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Благојевић каже да је над заробљеним српским цивилима и војницима у Возући почињен злочин без казне за извршиоце и наредбодавце који су се истицали по монструозности.

- Заробљеницима су одсијецане главе које су други морали цјеливати, кидани су им удови, мучени су струјом - навео је Благојевић, истичући да су злочини документовани.

Он је подсјетио да је бивши командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић проглашен кривим, те да се води поступак против команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина, оцијенивши да је то мали помак у процесуирању стравичних злочина почињених над српским становништвом.

Благојевић је навео случај заробљавања 64 Срба са Возуће, међу којима су били Миленко Станић, Милован Савић, Милија Јовановић, Слободанка Јовић, Милорад, Душко и Милош Пејић, Милош Јовић, Ранко Ђурић, Чедо Савић, Саво Тодоровић и његов син Живинко.

- Они нису нестали, они су живи заробљени 1995. године. У Возући их је привела Друга чета Петог батаљона 328. бригаде којом је командовао Фуад Зилкић, потчињен команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину - каже Благојевић.

Он је додао да о њиховом заробљавању и стравичној судбини, након што су прослијеђени у муџахедински логор којим су руководили Абу Хамза и Абу Мали, постоје ратни документи и снимци такозване Армије БиХ, као и свједочења преживјелих.

- Ево, 24 године су прошле како говоримо о ономе што се зна. Због шамарања заробљеника, Србима су пресуђиване казне од четири године затвора, док за супротну страну нема казне ни за одсијецање српских глава и звјерска мучења, што је документовано у филму "Љуби брата свога" - рекао је Благојевић и подсјетио на заташкавање федералних институција када је на локалитету Паљеника пронађена масовна гробница која је прво минирана, а након тога и размјештена.

Он упозорава да бошњачко политичко руководство недавном одлуком да оптужени ратни злочинац Сакиб Махуљин буде проглашен за почасног грађанина Зенице показује да у континуитету спроводи ратну злочиначку политику и поручује ратним злочинцима из свог националног корпуса да су заједно у томе.

- Иза ове одлуке стоји политички врх који и 24 године након окончања борбених дејства указује да настављају своје политичке циљеве сигурни да неће бити кажњени јер међународне и домаће институције не кажњавају налогодавце и починиоце злочина над Србима - рекао је Благојевић.

Он истиче да златна плакета пензионисаном генералу такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину представља вјетар у леђа починиоцима ратних злочина над Србима по принципу - што је почињен већи злочин, то је већа награда.

Да српска страдања не би пала у заборав, Благојевић је најавио да ће и ове године 10. септембра бити одржан марш "Стазама егзодуса" у оквиру обиљежавања 24 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.

Он је навео да ова манифестација и академија шаљу јасне поруке младим нараштајима да се историја не смије заборавити, нити поновити, те указују на страдања Срба.

- Вријеме не лијечи ране, него их продубљује - поручио је Благојевић.

У Возући ће сутра бити одржан марш "Стазама егзодуса" у оквиру обиљежавања 24 године од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена, које организује Завичајно удружење Завидовићана из Добоја.

Марш "Стазама егзодуса" почеће у 7.30 часова у Тумарама на Озрену. Стаза којом ће се кретати учесници марша дуга је 22 километра, а завршиће се у насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи.

Ријеч је о "камионском путу" који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Час историје биће одржан током одмора на Прокопу. Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста подигнутих у знак сјећања на двадесет једног свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.