latinica  ћирилица
09/09/2019 |  08:41 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина ће морати да испуни обавезе

Приштина ће кад-тад морати да испуни преузете обавезе, изјавио је директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, наводећи да од новог посредника ЕУ очекује да буде статусно неутралан и да врати кредибилитет дијалогу, који је нарушен потезима самопроглашеног Косова.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Он је рекао да је Приштини једино на уму статус и признање од Србије и поручио да од тога неће бити ништа.

- Неће бити лаког и одрживог решења за питање Космета. То нас неће поколебати и сваковрсна подршка Србима на Косову и Метохији биће још снажнија - рекао је Ђурић за Вечерње новости.

Ђурић је истакао да од новог посредника ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, који ће замијенити досадашњег високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерику Могерини, очекује да буде статусно неутралан и да врати кредибилитет дијалогу, који је нарушен потезима Приштине.

- Улазећи у дијалог ми смо желели да у статусно неутралном оквиру и Србима и Албанцима на Космету омогућимо да живе што нормалније. Албански сепаратисти су се све време надали да ће на тај начин мало-помало учвршћивати једнострано проглашену независност. Данас су нервозни јер се међународна подршка пројекту косовске независности круни. Халабучу, јер не знају шта би друго -  рекао је Ђурић.