latinica  ћирилица
09/09/2019 |  10:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан преузима кључни ресор у Европској комисији?

Јоханес Хан, којег је Аустрија именовала за члана нове Европске комисије, могао би добити кључни ресор у тој институциији ЕУ.
Јоханес Хан - Фото: СРНА
Јоханес ХанФото: СРНА

Према писању бечког дневника Стандард, међу новинарима је кружила листа са именима и надлежностима нових чланова Европске комисије у којој је Хан био планиран за ресор унутрашњих питања и миграције.

Међутим, лист сазнаје да је то било само размишљање нове шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која сада намјерава Хану да додијели ресор финансија ЕУ, који је до сада водио Гинтер Етингер.

Хан је желио да остане на мјесту комесара за проширење, и буде даље надлежан за спољне односе ЕУ, али је у Комисији обичај да комесари и службеници редовно мијењарју ресоре.

Ресор финансија у Комисији се убраја у "кључне" надлежности, јер је надлежни комесар један варста министра финансија и тако надзире све програме и политичке пројекте, односно приходе из држава чланице.

Идуће године треба да се преговара о новом буџету, што ће бити шкакљиво политичко питање, које очекује комесара за финансије.