latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:36 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Почела берба љешника у Семберији

У Семберији се само ријетки баве производњом љешника, а породица Савић из Загона међу највећим је произвођачима. Љешник, који су засадили на више од два хектара, узгајају органски. Берба и сакупљање плодова почела је прије пар дана и трајаће цијели мјесец. Принос је знатно мањи него прошле године.

Прву плантажу љешника Миладин Савић засадио је прије девет година на једном хектару још док је радио у Аустрији, а пар година послије још једну која се простире на 11 дунума. Подручје Семберије повољно је за узгој љешника који ће и наредних 70 година давати плод.

У системе за наводњавање на обје парцеле уложио је 10.000 марака, а производња је органска што показује и начин третирања приликом појаве неких болести. Савић истиче да не користи никаква хемијска средства већ само биолошке препарате и неке препарате које сами праве на бази коприве и гашеног креча, који су, каже, врло ефикасни.

Прије пар дана кренула је берба, а род је доста мањи од прошлогодишњег, те се очекује и већа цијена. Једно стабло у просјеку да пет килограма  рода, а за купљење са земље Савићи су направили импровизовану машину која им олакшава посао.

Савићи љешник претварају и у хладно цијеђено уље које се показало изузетно код лијечења акни у пубертету, и код проширених вена и капилара, благотворан је за срце и код проблема са простатом, а ефикасно је и у борби против комараца.