latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:38 ⇒ 12:31 | Аутор: СРНА

Тривић: Циљ регистара умјетника и стручњака - праћење њиховог рада

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је циљ успостављања регистара умјетника и стручњака у култури, који су замишљени као база података, праћење и анализа њиховог рада и доприноса развоју културе у Српској.

Тривићева је навела да је успостављање регистара први корак ка уређењу и успостављању система у области културе, а наредни корак је утврђивање одређеног статуса и додјељивање одређених бенефита за све умјетнике и стручњаке у култури.

- Позивам све умјетнике и стручњаке да поднесу захтјев како би били уписани у регистар. Право на подношење захтјева има физичко лице које је држављанин Српске, односно БиХ, са пребивалиштем у Српској, које се три године бави умјетничком дјелатношћу, односно пет година стручном дјелатношћу у области културе - рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је додала да ће регистри омогућити Министарству да стратешки води планове развојних програма и има увид чиме располаже.

Помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да су регистри први корак на основу којег ће ресорно министарство омогућити да умјетници и стручњаци, који доприносе развоју културе, буду адекватно награђени.

- Предвидјели смо и додјелу статуса појединим удружењима у култури, тако што ће удружења која имају већи број умјетника добити и већу финансијску подршку, што захтијева и одређену реорганизацију средстава намијењених за ове сврхе - рекла је Ђаковићева.

Ђаковићева је напоменула да, према Правилнику о вођењу регистра, умјетници и стручњаци могу током цијеле године да поднесу захтјев за упис у регистар.