latinica  ћирилица
09/09/2019 |  11:45 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Пале: Пољопривредницима 60.000 КМ подстицаја за пластенике и механизацију

Руководство општине Пале одржало је данас састанак са 50 пољопривредника са подручја те локалне заједница којима су додијељени подстицаји за набавку пластеника и пољопривредне механизације у укупној вриједности 60.000 КМ.
Пале: Састанак пољопривредника - Фото: СРНА
Пале: Састанак пољопривредникаФото: СРНА

Југовић је рекао новинарима да су подијелили подстицајна средства за пољопривреднике, а да ће у наредним данима подијелити подстицаје за предузетништво.

Он је појаснио да се, с обзиром на то да је за пластенике било пријављено више пољопривредника него што је општина планирала, надлежно министарство укључило и омогућило да испоштују све заинтересоване пољопривреднике.

- Захвалио бих надлежном министарству за улагања у пластеничку производњу. Успјели смо да испоштујемо све заинтересоване и обезбиједили 30 пластеника, као и 20 подстицаја за куповину машина и прикључака за те машине - рекао је Југовић.

Он је навео да је потписано неколико уговора са корисницима подстицаја у пољопривреди, а да ће након што пољопривредници доставе фактуре и фискалне рачуне за набављену механизацију бити потписани уговори и са осталим корисницима и тако им рефундирати 50 одсто уложених средстава.

- Циљ општине при додјељивању ових подстицаја је да се имања очувају и уређују и да пољопривредницима на одређен начин поправимо кућни буџет. Укупно из буџета за разне врсте подстицаја обезбијеђено је 150.000 КМ за ову годину, а за идућу планирамо да та средства буду још већа - истакао је Југовић.

Он је захвалио свим корисницима који су се одлучили за узимање овог вида подстицаја и изразио наду да ће та средства бити искориштена на најбољи могући начун.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да им је драго што ће подијелити средства за људе који раде и обрађују своја, али и имања која узимају под закуп, те да ће наредне године у буџету планирати већи износ.

Један од корисника подстицаја у пољопривреди Драго Благојевић рекао је да је овај пословни потез који је учинила општина показатељ да брину о грађанима и народу, иако је тешка ситуација у аграрном сектору на подручју општине Пале гдје је много имања напуштено.

Благојевић је навео да је купио ротациону косачицу која ће замијенити ручну косачицу јер узима много туђих ливада у закуп за кошење.

Према његовим ријечима, средства су транспарентно подијељена и надлежне комисије су радиле објективно.

Благојевић је додао да ова помоћ општине много значи за људе који су остали на својим имањима и који своју дједовину неће да продају него одржавају.

Један од корисника подстицаја Радислав Скокић из Мокрог захвалио је руководству општине, истичући да ће му подстицај добро доћи и да планира да остане на имању и обрађује земљу.