latinica  ћирилица
09/09/2019 |  13:02 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Рудић: Гарантни фонд помаже привреднике

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске предвиђено је да овај фонд осим појединачних гаранција издаје и гаранције за кредите одобрене искључиво циљаним групама кредитних дужника - привредницима, рекла је данас помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић.

Она је на стручној расправи о овом нацрту закона у Бањалуци појаснила да то значи да ће Гарантни фонд моћи давати гаранције на портфељ кредита којег одређени финансијски посредник одобрава уз претходно договорене услове са финансијским посредником, било да су то банке или микрокредитне организације.

Рудићева је навела да је портфељно гарантовање уобичајено у свијету и да јавни сектор својим гаранцијама прикупља, промовише и афирмише приватни финансијски сектор који издавање кредита врши искључиво властитим финансијским изворима.

Предсједник Одбора за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је овим законским рјешењем предвиђено да се побољшају услови пословања привредника и Гарантног фонда Републике Српске.

- Овај нацрт закона омогућава да предузетници могу да раде са централним регистром хартија од вриједности, а значајнија измјена односи се на укључивање сектора трговине у могућност добијања гаранција при приступу финансијским средствима, те гарантовање за рефинансирање одређених кредита који нису били покривени гаранцијама - истакла је Стојичићева.

Представник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да предложене измјене и допуне Нацрта закона о Гарантном фонду Републике Српске помажу технолошки развој привреде, јер иду у корист привреде с обзиром да су у кориштење гаранција укључена и трговина која је до сада била искључена.

- Овим се подиже максимална граница са 50 на 70 одсто гарантовања на ангажована средства и уводе се гаранције на обвезнице којим привредници могу доћи до износа кредитних финансијских средстава - истакао је Тривић.

Он је подсјетио да Удружење послодаваца припрема са Владом Републике Српске једну кредитну линију гдје би требало да буде двије године грејс период, рок отплате 10 година са гарантованом каматном стопом.

- У пакету са овим било би добро да доће до усвајања коначног закона, како би Гарантни фонд Републике Српске могао помоћи привредницима да подигну већи износ кредита са дужим периодом отплате - закључио је Тривић.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је да се овим нацртом закона Грантни фонд омогућава фирмама, компанијама и свим осталим који су обухваћени у закону да лакше дођу до кредита за своје инвестиције за обављање пословне дјелатности.

"Овим нацртом закона биће укинуто ограничење за финансирање трговачке дјелатности малих и средњих предузећа", истакао је Крчмар.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у јулу ове године Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Српске, који се доноси с циљем прилагођавања пословних активности овог фонда потребама и условима тржишта и ради јачања конкурентности привредних друштава побољшањем приступа финансијским средствима.

Скупштински Одбор за финансије и буџет одржао је данас у Бањалуци стручну расправу о овом Нацрту закона.