latinica  ћирилица
09/09/2019 |  13:46 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Формиран одбор о виталним питањима за Србију и српски народ

Српска академија наука и уметности формирала је програмско-организациони одбор "Српско питање: од 19. до 21. века" који ће се бавити низом виталних питања у вези са Србијом, али и српским народом, изјавио је данас потпредсједник САНУ Зоран Поповић.
САНУ (Фото: Википедија/Срђан Весић) -
САНУ (Фото: Википедија/Срђан Весић)

Поповић је напоменуо да је најважанија тема којом ће се Одбор бавити Косово и Метохија, али и темама попут положаја српског народа у сусједним земљама, заштита културно-умјетничке баштине и утврђивање њеног српског идентитета, као и историјски, уставно-правни, економски и религијски аспекти.

- Геостратешко опредељење, питање језика и демографско питање, корпус људских права, безбедност, међународни односи... и све оне друге актуелне области су оно чиме ће се Одбор бавити - рекао је Поповић.

Поповић је рекао да је први састанак тог одбора одржан 21. јуна и да је на челу одбора предсједник САНУ, академик Владимир Костић.

- Одбор је у суштини тек формиран и на првом састанку је било речи о начину рада и да ли ће питања којима ће се бавити ићи преко једне конференције, неколико тематских дискусија или неких других облика рада - рекао је Поповић.

Он је на конференцији за новинаре, на којој је представио програме САНУ у Београду, Нишу и Новом Саду до краја године, рекао и да ће научни скуп о Косову и Метохији бити организован у децембру, у склопу рада тог одбора.

Поповић је рекао да ће до краја 2019. године у САНУ бити реализован нови циклус предавања под називом "Енергија као један од највећих изазова човечанства у 21. веку".

Према његовим ријечима, САНУ је с циљем скретања пажње јавности на озбиљност тог проблема на глобалном и домаћем плану, покренула циклус предавања о енергији.