latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:01 | Аутор: СРНА

Лазански: НАТО се 1995. сврстао директно на страну противника Српске

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански рекао је данас Срни да је веома важно да се не заборави НАТО бомбардовање Републике Српске из 1995. године, јер се НАТО тиме ставио директно на страну противника Републике Српске.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

Лазански је истакао да је НАТО бомбардовањем Републике Српске себе претворио у свјетског полицајца, без мандата УН, без одлуке Савјета безбједности, апсолутно прекршивши све норме међународног права.

- То је био почетак војног наступања НАТО-а на просторима Балкана, кад је НАТО први пут изишао изван свог мандата. НАТО је крајем августа 1995. године када је бомбардовао Републику Српску директно прекршио свој статут и међународно право, да би га послије прекршио и 1999. бомбардујући СР Југославију - рекао је Лазански поводом данашњег обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској.

Према његовим ријечима, веома је важно стално се подсјећати на бомбардовање из 1995. године.

- То је врло важно, а на страну то што су изазване људске жртве, што је загадио територију Републике Српске осиромашеним уранијумом. То је посебно питање - закључио је Лазански.

У Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву данас је обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током којег је убијено 46 војника и више од 50 цивила, док је рањено 98 војника и теже или лакше повријеђено 120 цивила.

На српске положаје бачено је више од 10 тона експлозива, 1.000 пројектила и 13 "томахавк" ракета, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом који је оставио трајне посљедице по здравље становништва.

НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, операција под кодним називом "Намјерна сила", било је изазвано наводним дејствима српских снага по цивилним циљевима у Сарајеву.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.