latinica  ћирилица
09/09/2019 |  15:04 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Привредницима веће гаранције на кредите

Бољи услови пословања у Српској најављени су нацртом измјена Закона о Гарантном фонду.

Нацртом је предвиђено повећање гаранција и до 70 одсто за кредите у привреди, али и могућност да се трговинском сектору гарантује, када затраже средства од банака. Шта ће то значити у пракси?

Ако сте власник предузећа и примјера ради, тражите 100 хиљада марака кредита, тренутно од Гарантног фонда можете да добијете гаранцију на половину износа. Измјенама закона, то ће бити повећано за још 20 одсто.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоја Крчмар рекао је да се овим нацртом закона Грантни фонд омогућава фирмама, компанијама и свим осталим који су обухваћени у закону да лакше дођу до кредита за своје инвестиције за обављање пословне дјелатности.

Предност је и у томе што ће бити одређен укупан износ и број кредита у некој привредној грани, за које ће бити дата гаранција. То ће убрзати добијање средстава.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске предвиђено је да овај фонд осим појединачних гаранција издаје и гаранције за кредите одобрене искључиво циљаним групама кредитних дужника - привредницима, рекла је данас помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић.

До сада, неке привредне гране нису могле да добију гаранцију за кредите.

Предсједница Одбора за финансије и буџет Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је овим законским рјешењем предвиђено да се побољшају услови пословања привредника и Гарантног фонда Републике Српске.

- Овај нацрт закона омогућава да предузетници могу да раде са централним регистром хартија од вриједности, а значајнија измјена односи се на укључивање сектора трговине у могућност добијања гаранција при приступу финансијским средствима, те гарантовање за рефинансирање одређених кредита који нису били покривени гаранцијама - истакла је Стојичићева.

Привредници се надају да ће измјене закона што прије у примјену.

Представник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић сматра да предложене измјене и допуне Нацрта закона о Гарантном фонду Републике Српске помажу технолошки развој привреде, јер иду у корист привреде с обзиром да су у кориштење гаранција укључена и трговина која је до сада била искључена.

Он је подсјетио да Удружење послодаваца припрема са Владом Републике Српске једну кредитну линију гдје би требало да буде двије године грејс период, рок отплате 10 година са гарантованом каматном стопом.

- У пакету са овим било би добро да доће до усвајања коначног закона, како би Гарантни фонд Републике Српске могао помоћи привредницима да подигну већи износ кредита са дужим периодом отплате - закључио је Тривић.

Новим правилима за гаранције, привреди би требало да буде одобрено знатно више кредита.

Под одређеним условима, гаранције ће бити издате и на неке већ постојеће кредите, планирано је измјенама Закона о Гарантном фонду, о чијем је нацрту, у Бањалуци, расправљала струка.