latinica  ћирилица
09/09/2019 |  16:02 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

"Понос Бањалуке": Гимназијалци осванули на билбордима

На више локација у Бањалуци данас су постављени билборди са натписом "Понос града", у знак захвалности ученицима бањалучке Гимназије који су остварили запажен успјех на престижном Међународном такмичењу из природних наука у Моксви.

Бањалучки гимназијалци бриљирали су на Међународној олимпијади природних наука у Москви, гдје су у конкуренцији 45 градова, екипно освојили треће мјесто. Из Москве су се вратили са пет медаља, а такмичили су се у математици, физици, информатици и хемији.

У такмичењу из математике, Марко Јојић и Јован Вуковић освојили су сребро и бронзу, Сергеј Крчамр бронзу из физике. Бронзом су се окитили и информатичари Марко Димитрић и Леон Косић.

За Марка Јојића, који је освојио сребро из математике, ово је друго учешће на Олимпијади.

- Направио сам значајан прогрес у односу на претходну годину. Ове године сам чак ишао и на злато, али су задаци били тежи - рекао је Марко.

Леон Косић, који је освојио бронзу из информатике, каже, вриједно је радио цијеле године.

- Такмичио сам се са 88 других људи из 45 земаља. Био сам у топ 40. Задовољан са својим успјехом - прича Леон.

Знање завидно и из физике и хемије.

- Прошле године сам исто узео бронзану медаљу, али ове године је резултат бољи него прошле - каже Сергеј Крчмар.

Милица Милашиновић додаје да се ове године такмичила други пут из хемије, и истиче да се спремала цијеле године и да јој је пар бодова недостајало до бронзане медаље.

Њихов успјех - успјех је бањалучке Гимназије.

- Конкуренција је била огромна, а наши ученици су постигли завидне резултате с обзиром на услове у којима смо се спремали - напомиње Данијела Штрбац - Улетиловић, помоћница директора Гимназије.

- Успјех би био и већи кад би се укључиле и високошколске установе у припремама за олимпијаду. С обзиром на резултате какве су наши ученици постигли у тој конкуреницји добро котирамо - поручила је Бранка Фаџан, професорка математике у бањалучкој Гимназији.

Професори позивају министарство да им помогне у набавци уџбеника за такмичења.

- Планирамо и сљедеће године да учествујемо на Олимпијади у Москви. Са припремама ћемо почети сљедеће седмице - истакла је Ивана Нишић, професорка Хемије

Бањалучка Градска управа гимназијалцима је захвалила билбордима. На њима је јасна порука - они су "Понос града".