latinica  ћирилица
09/09/2019 |  16:07 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Откривено спомен-обиљежје у мјесту Бродар (ФОТО)

Спомен–обиљежје за осам погинулих бораца Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог откривено је данас у мјесту Бродар код Вишеграда.

Погинулим борцима претходно је служен помен, а положени су и вијенци и цвијеће на спомен-обиљежје.

Преживјели Жарко Токовић рекао је да су у тунелу положај држали припадници вишеградске бригаде Војске Републике Српске.

- Био сам на подручју руђанске бригаде и јављено нам је да имају рањеници на Бродару. Када сам дошао било је изрешетано санитетско возило. Возач и пратилац су били рањени, а докторка и медицинска сестра су погинуле. Пакао је трајао девет дана, без хљеба, без воде. Нисмо се хтјели предати, наш саборац Новак Арсић се убио јер није могао ни да хода ни да устане, убио се у тешким мукама. Нисмо имали ниједне таблете да дамо рањеницима - испричао је Токовић.

Фото: СРНА

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је општинска Борачка организација подигла спомен-обиљежје желећи да се одужи овим јунацима и да њихова имена отргне од заборава.

- Ако наша генерација ова мјеста заборави, историја ће заборавити њих, а тиме и нас који смо имали обавезу према њима и њиховим породицама. Спомен-обиљежје подижемо као сјећање које посвећујемо нашим саборцима - истакао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да би се сваке године на овај датум морало окупљати у што већем броју како би била одата почаст жртавама и не би била заборављена оваква дешавања.

Сестра настрадалог Новка Савић рекла је да је њен брат настрадао са 26 година.

- Захваљујем Борачкој организацији Вишеград и начелнику општине Вишеград што по први пут организују ово обиљежавање и што нису заборавили страдале - истакла је Савићева.

Спомен-обиљежје је изграђено на иницијативу Борачке организације Вишеград.

Фото: СРНА

У тунелу на регионалном путу Рудо-Бродар, од 9. до 17. септембра 1992. године војници Армије БиХ опколили су девет бораца Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог који су се јуначки борили девет дана.

У тунелу је погинуло осам бораца Војске Републике Српске и два здравствена радника.

Према сценарију Вање Булића режисер Срђан Драгојевић инспирисан овим догађајима снимио је филм "Лепа села лепо горе".

У овај филм уткана је исповијест Микајла Шимшића, једног од преживјелих српских бораца из тунела Бродар.

За злочин над медицинским радницима и борцима ВРС у тунелу Бродар, који су починили припадници Вишеградске бригаде тзв. Армије БиХ, нико није одговарао.