latinica  ћирилица
09/09/2019 |  18:02 | Аутор: СРНА

Тужилаштво Србије да покрене истрагу и подигне оптужнице због "Медачког џепа"

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против припадника хрватске војске и полиције за свирепа и монструозна убиства 88 Срба у удруженом злочиначком подухвату Хрватске војске "Медачки џеп".
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је, поводом 26 година од овог хрватског злочина у подвелебитским селима - Дивосело, Читлук и Почитељ који Хрватска назива "Медачки џеп", истакао да се починиоци овог злодјела славе као хероји, што је још један доказ да се Хрвати нису суочили са својом усташком прошлошћу.

Он је навео да је једини који је осуђен за тај брутални и непојмљиви ратни злочин хрватски генерал и познати убица госпићких Срба Мирко Норац.

- Хрватски суд га је правоснажно осудио на мизерних и увредљивих шест година, а ратни злочинац Норац је проглашен за почасног грађанина Сплитско-далматинске жупаније и још десетак хрватских градова и општина - навео је Линта, саопштено је из Савеза Срба региона чији је предсједник.

Он је магласио да је добро познато да ратни злочин не застаријева и да убице српских цивила и ратних заробљеника тога морају да буду свјесни.

- Србија не смије да одустане од прогона ратних злочинаца и мора да учини све што је у њеној моћи да правда буде задовољена у што већој мјери - поручио је Линта.

Операција "Медачки џеп", позната као "Крвави септембар у Лици", био је трећи напад снага Хрватске на снаге Републике Српске Крајине од када је то подручје стављено под заштиту Унпрофора.

Напад је почео 9. септембра 1993. године изненадним упадом хрватских војника у српска насеља Дивосело, Читлук и Почитељ.

Том приликом убијено је 88 лица српске националности, од којих 36 цивила.Међу убијенима је и 17 жена, 26 лица старијих од 60 година, док се за тијелима 14 убијених још трага.

У акцији није било рањеника и била је спаљена српска имовина.