latinica  ћирилица
09/09/2019 |  18:16 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Пјонгјанг ускоро започиње преговоре са Вашингтоном

Сјеверна Кореја ће крајем септембра поново започети преговоре са САД у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга, изјавила је замјеник сјевернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи.
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун - Фото: AP
Доналд Трамп и Ким Џонг УнФото: AP

Она је рекла да Пјонгјанг има вољу за одржавање "свеобухватних разговора" са САД крајем септембра, у вријеме и на мјесту око којег ће се сагласити обје стране.

Чое је истакла да би Вашингтон требало да покаже нови приступ или би разговори поново могли да пропадну.

- Желим да вјерујем да ће америчка страна да представи алтернативно рјешење, засновано на методу процјене који ће служити интересима обје стране и које ће нама бити прихватљиво - каже Чое.ж

Изјаве замјеника министра спољних послова услиједиле су након што је државни секретар САД Мајкл Помпео јуче изразио наду у повратак преговорима о денуклеаризацији са Сјеверном Корејом у наредних неколико дана или седмица.

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун одредио је у априлу рок за САД да покажу више флексибилности и сагласио се са америчким предсједником Доналдом Трампом да поново започну преговоре када се поново састану у јуну, али то се није десило.

Преговори о нуклеарном програму Сјеверне Кореје пропали су током састанка Кима и Трампа, који је одржан у Вијетнаму у фебруару.