latinica  ћирилица
09/09/2019 |  19:13 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Академија "Егзодус и трајање" у помен Србима страдалим у Возући (ФОТО)

У Добоју је у току академија "Егзодус и трајање" - подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, којој присуствује предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Возућа, егзодус и трајање - Фото: РТРС
Возућа, егзодус и трајањеФото: РТРС

Академију организује Завичајно удружење Завидовићана са сједиштем у Добоју, поводом 10. септембра 1995. године, када су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз", по директној наредби Алије Изетбеговића који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена.

У офанзиви 10. септембра учествовало је 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, укључујући одред "Ел муџахедин", потпомогнути НАТО авијацијом и снагама за брзе интервенције.

Возућа, егзодус и трајање (Фото: РТРС)

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Падом Возуће довршено је етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, које се спроводило у етапама, немилосрдно, сурово и уз подршку тадашње политике међународне заједнице.