X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/09/2019 |  19:27 | Извор: ТАНЈУГ

Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да је позвало амбасадорку Србије Миру Николић како би изразило протест због покушаја, како кажу у Загребу, ненајављеног и незаконитог уласка припадника војске Србије у ту земљу, преноси Хина, наводећи да је амбасадорка одбила да прими протестну ноту.
Хрватска - Србија (Фото: Pixabay) -
Хрватска - Србија (Фото: Pixabay)

Како се наводи, на састанку је хрватска страна осудила покушај уласка припадника војске Србије "без знања и сагласности хрватских власти и без поштовања прописаног поступка најаве", као и да је Министарство изразило протест и наведени догађај оцијенило као провокацију са циљем изазивања инцидента.

Министарство је навело и да су и реакције званичника из Србије које су услиједиле, "наставак непримјереног поступања и већ дуже вријеме присутног обрасца јавнога говора у Србији усмјереног против Хрватске".

- Ово је још једна потврда да Србија није спремна да се суочи са сопственом прошлошћу и одговорношћу за ратове 90-их година - наводи се у саопштењу хрватског Министарства.

Кадети Војне академије који су у суботу кренули у Хрватску с намјером да присуствују богослужењу за јасеновачке жртве враћени су са прелаза Батровци-Бајаково.

Делегација је заустављена, задржана и претресена.

У пртљагу су им биле службене униформе, што је, како су истакли у Министарству одбране, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Хрватски премијер Андреј Планковић је тим поводом рекао да се ради "ненајављеном, непријављеном и недоговореном доласку како би боравили на подручју Јасеновца", односно провокацији.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је полицијска станица у Новској била много раније обавјештена о посјети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније улази у коментаре хрватског врха који су услиједили.