latinica  ћирилица
10/09/2019 |  08:10 ⇒ 13:17 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 27 година од страдања Срба на Црном врху

На Црном врху, код Зворника, данас ће бити обиљежено 27 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су из засједе убили сребренички муслимани.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Тим поводом на мјесту страдања биће служен парастос, након чега ће бити положени вијенци, а потом је предвиђено обраћање представника организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Секретар Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић подсјетио је да су прије 27 година на Црном врху сребренички муслимани извршили злочин који је по много чему специфичан јер се, ничим изазван, десио у дубини територије Републике Српске.

- Сребренички муслимани су из засједе пресјекли колону возила која се кретала од Црног врха према Зворнику и извршили невиђени злочин над недужним цивилима, те припадницима Војске и полиције Републике Српске од којих је већина била у цивилним одјелима - рекао је Марковић.

На мјесту страдања на Црном врху 10. септембра 2010. године постављена је спомен-плоча, која је након шест дана оскрнављена.

Ово спомен-обиљежје поново је скрнављено 2010. године када су украдени сто и клупе, те исјечени жељезни стубови и ланци.

Спомен-плоча је поново постављена 2013. године, али је доживјела исту судбину као и претходне. Годину дана касније постављена је и освештана нова, трећа спомен-плоча која се и даље налази на мјесту страдања.