latinica  ћирилица
10/09/2019 |  08:48 | Аутор: СРНА

Љубић: БиХ видим као вишенационалну федерацију

Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора Божо Љубић изјавио је да БиХ може бити стабилна и функционална једино као земља три равноправна конститутивна народа уређена на начелима децентрализације, супсидијарности и легитимног представљања конститутивних народа и грађана.

Према Љубићевим ријечима, то је у више наврата препоручено у резолуцијама Европског парламента.

- У свјетлу тих препорука и духу дејтонског Устава, БиХ видим као истински вишенационалну федерацију са елементима заједничке или подијељене управе на нивоу државе, те елементима територијалне самоуправе на средњем нивоу власти - рекао је Љубић за сарајевско Ослобођење.

Питање свих питања за БиХ, сматра Љубић, јесте како доћи до рационалног, за сва три конститутивна народа прихватљивог уређења функционалне и самоодрживе БиХ.

- Када то постигнемо, онда ћемо много лакше рјешавати и унутрашња и спољнополитичка питања - рекао је Љубић и додао да уважавајући све специфичности треба упорно и пажљиво градити консензус свих народа и грађана за приступање БиХ НАТО-у.

Он је навео да је именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара у овом моменту одговорност само три члана Предсједништва БиХ.

- С обзиром на то да хрватски народ у Предсједништву нема свог представника, то није одговорност ХНС-а. Кад кандидат /за предсједавајућег Савјета министара/ буде именован и када приједлог дође у парламентарну процедуру, странке чланице ХНС-а ће се у Парламентарној скупштин БиХ изјаснити о његовој прихватљивости - рекао је Љубић.

Он је истакао да је став ХНС-а да треба хитно приступити избору Савјета министара, те да Сабор остаје привржен принципима које су потписали представници три побједничке странке на изборима и заговара дијалог да се тај споразум и спроведе.

Љубић сматра да је најбољи приступ рјешавању политичке и институционалне кризе хитно формирање власти у пакету са измјенама Изборног закона које треба да омогуће легитимно представљање конститутивних народа на свим нивоима. /